Kampvalg i Herning: Alt det der halleluja, det kan jeg ikke lide

I Herning Kirke frygter nogle, at et menighedsråd med medlemmer med tilknytning til Indre Mission vil prioritere rytmisk musik på bekostning af kirkens berømte drengekor. Det er baggrunden for det afstemningsvalg, der fandt sted tirsdag

Elin Høyer Hansen (tv) er en del af det valgte menighedsråd, hvor et flertal har tilknytning til Indre Mission, der bliver udfordret af en liste, der frygter, at de missionske vil prioritere rytmisk musik på bekostning af kirkens drengekor. Fra den liste er Else-Marie Bank Jensen (th), der tilfældigvis var valgtilforordnet på samme tid som sin modpart i går. – Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Elin Høyer Hansen (tv) er en del af det valgte menighedsråd, hvor et flertal har tilknytning til Indre Mission, der bliver udfordret af en liste, der frygter, at de missionske vil prioritere rytmisk musik på bekostning af kirkens drengekor. Fra den liste er Else-Marie Bank Jensen (th), der tilfældigvis var valgtilforordnet på samme tid som sin modpart i går. – Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix.

På grund af corona går Kirkens Korshær ikke fra dør til dør for at samle ind, men uden for Herning Kirkes kirkehus har en indsamler udnyttet den store interesse for sognets menighedsrådsvalg til at prøve at få nogle penge i bøssen.

”Jeg vil høre, om du vil give en gave til Kirkens Korshærs arbejde,” siger den kvindelige indsamler til en mand sidst i 50’erne foran indgangen.

Han tager en folder, og går over mod indgangen.

”Der er sådan en knap, du kan trykke på for at åbne døren,” siger indsamleren så til manden, der tørt svarer:

”Nå, jeg ligner måske en, der skal have hjælp til at åbne en dør?”

Det er tidligt på dagen ved afstemningsvalget til Herning Kirkes menighedsråd, og nogle har faktisk brug for hjælp til at åbne døren. På grund af tidspunktet er det primært seniorer, der er mødt op for at stemme her om formiddagen, hvor det vrimler med stokke, rollatorer og kørestole.

På trods af regnvejret er stor interesse for menighedsrådsvalgets anden runde i Herning Kirke.
På trods af regnvejret er stor interesse for menighedsrådsvalgets anden runde i Herning Kirke. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Mange af de fremmødte har allerede hørt om valget gennem mediedækning i landsdækkende aviser. Morgenavisen Jyllands-Posten kunne efter valgforsamlingen i september fortælle, at en ny liste havde udfordret det valgte menighedsråd, fordi de frygter, at deres modstander, med et flertal af medlemmer tilknyttet Indre Mission, vil prioritere moderne rytmisk lovsang på bekostning af kirkens berømte drengekor.

Det er omvendtland i Herning, hvor de missionske med deres ry for konservatisme og traditionalisme nu har indtaget positionen som dem, der vil forny. Det lyder skævt, erkender Else-Marie Bank Jensen fra udfordrerlisten, som fik mistanken om, at de missionske vil gøre vold på drengekoret på valgforsamlingen i september.

”En af de opstillede sagde, at hans teenagedrenge fandt højmessen noget så kedsommelig blandt andet på grund af musikken. Og der var ingen, der sagde ham imod. Der var larmende tavshed. Der bestemte jeg mig for, at vi må prøve at stille op imod dem,” siger hun.

Så det er kun baseret på en fornemmelse ud fra, at ingen sagde noget?

”Nej, ikke kun det. Jeg har også tidligere hørt om, at der i det siddende menighedsråd var uenighed om prioriteringen af rytmisk musik. Derfor fandt jeg tavsheden meget sigende.”

Listen med et flertal af kandidater fra Indre Mission afviser, at de skulle være interesse i at skrue ned for drengekoret, selvom der tidligere har været uenighed om, hvorvidt der må spilles lovsange under nadveruddelingen. Det er grebet ud af den blå luft, at drengekoret skulle være i fare, lyder det.

Traditionelt drengekor eller rytmisk musik? Mange stemmeberettigede i sognet sætter deres kryds efter, hvad de har læst om de forskellige listers prioritering af musik i kirken.
Traditionelt drengekor eller rytmisk musik? Mange stemmeberettigede i sognet sætter deres kryds efter, hvad de har læst om de forskellige listers prioritering af musik i kirken. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Ikke desto mindre har mange af de fremmødte bange fornemmelser. To ældre kvinder står ved indgangen og tager deres mundbind på, da Kristeligt Dagblad spørger, hvem de vil stemme på.

”Vi stemmer på dem, der vil have sangkoret til at være her,” siger den ene.

Og det tror I ikke, at de andre vil?

”Nej, det har vi læst.”

En ældre mand med kasket har sat sig på armlænet på en sofa ved indgangen, hvor han kigger på sit valgkort for at finde ud af, hvilket bord han skal gå til for at få sin stemmeseddel.

Må jeg spørge, hvem du vil stemme på?

”Jeg holder på den gamle tradition.”

Betyder det, at du stemmer på dem, der går til valg på at bevare drengekoret?

”Ja, det er jo ikke til at vide,” siger han med et godt gemt, skævt smil.

Hvad betyder det så, at du holder på traditionen?

”At alt det der halleluja, det kan jeg ikke lide,” siger han med henvisning til mange moderne lovsanges inderlige udtryk.

Fra listen med et flertal fra Indre Mission, forstår man ikke, hvordan den idé skulle være opstået, at de vil skrue ned for drengekoret. Det siger Elin Høyer Hansen, der er mødt op i god tid for at stemme, inden hun skal være valgtilforordnet.

”Det håber jeg, at du vil spørge de andre om. Vi havde diskussionen for nogle år siden i menighedsrådet, om der må være lovsang under nadveren. Det betyder, at vi i dag har lidt mere moderne sange akkompagneret af orglet under uddelingen.”

Hvis du selv skulle vælge, ville du så helst have drengekor eller lovsang?

”For mig er det ikke et enten eller. Hvis jeg ikke ville drengekoret, ville jeg slet ikke være i denne kirke. Jeg tror, det gælder for alle, der kommer her, at de sætter stor pris på drengekoret. Men de har nok svært ved at forstå, hvorfor der ikke også må være den anden form for musik.”

Klik her og se en oversigt over, hvor i landet der ellers er kampvalg i dag.

Elin Høyer Hansen repræsenterer den liste, hvor der er et flertal med tilknytning til Indre Mission. Hun kalder det en misforståelse, at hendes liste skulle være ude på at nedprioritere drengekoret. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Elin Høyer Hansen repræsenterer den liste, hvor der er et flertal med tilknytning til Indre Mission. Hun kalder det en misforståelse, at hendes liste skulle være ude på at nedprioritere drengekoret. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix