Ortodoks præst om coronakrisen: Alt er Guds vilje

I den nuværende coronakrise er der ifølge Sergij Plekhov ikke andet at gøre end at acceptere omstændighederne og bede Gud være os nådige. For tiden beder provsten i den russisk-ortodokse kirke i København om et påskemirakel

”Måske kan vi stadig komme til at gennemføre påske­fejringen. Det beder vi til Gud om,” siger Sergij Plekhov fra den russisk-ortodokse menighed i København. – Foto: Folkekirkens Skoletjeneste i Høje Taastrup.
”Måske kan vi stadig komme til at gennemføre påske­fejringen. Det beder vi til Gud om,” siger Sergij Plekhov fra den russisk-ortodokse menighed i København. – Foto: Folkekirkens Skoletjeneste i Høje Taastrup.

I denne tid er mange kirker i Danmark ved at finde ud af, hvordan de inden længe skal fejre kristendommens vigtigste højtid under en nedlukning. Det sker efter, at regeringen efter flere forskellige vurderinger nåede frem til, at kirkerne for at undgå coronasmitte skal være lukkede som minimum til efter Anden Påskedag, den 13 april.

Mens der i mange sognekirker forberedes videoer og andre digitale tilbud, forholder den russisk-ortodokse menighed herhjemme sig dog mere afventende. For på grund af et anderledes kalendersystem falder den russiske kirkes påske senere end andre kirkesamfunds – og det betyder, at der stadig er håb. Det siger Sergij Plekhov, som er provst i den russiske-ortodokse Skt. Aleksander Nevskij Kirke i København.

”Lige nu venter vi og ser, om situationen måske når at forandre sig inden da. Måske kan vi stadig komme til at gennemføre påskefejringen. Det beder vi til Gud om,” siger han.

Der bliver generelt bedt mange bønner i det russisk-ortodokse trossamfund i København for tiden. Kirken har blandt andet modtaget en særlig bøn til anledningen fra den russiske kirkes øverste forvaltningsorgan, Den Hellige Synode, fortæller Sergij Plekhov.

”I den beder man for, at sygdommen skal fjerne sig. Så den opfordrer vi lige nu vores medlemmer til at bede derhjemme.”

Da regeringen lukkede store dele af Danmark ned efter et pressemøde den 11. marts, var det kun folkekirken, der var nødsaget til at aflyse gudstjenester og aktiviteter. I Skt. Aleksander Nevskij Kirke fortsatte man med at holde gudstjenester for op til 10 personer og uddele nadver, men så strammede regeringen også opfordringen til landets andre trossamfund. I sidste weekend valgte den russisk-ortodokse kirke derfor at stoppe alle offentlige gudstjenester i kirken på ubestemt tid.

”Det er ikke godt, at folk ikke kan komme i kirke. Min familie og jeg bor i kirken og kan derfor holde gudstjenester sammen der. Jeg har kontakt med vores menigheds medlemmer på telefon og mail, og nogle beder mig bede for dem. Og så kan jeg besøge dem og tilbyde bøn, så det sker mere privat,” siger han og tilføjer, at nogle også gerne vil have nadver i hjemmet.

”Nadveren er et vigtigt sakramente for os. Så vi må prøve at gennemføre det, så vi passer på hygiejnen og bruger håndsprit og papkrus.”

Sergij Plekhov finder det svært at sige, hvad man som troende skal tænke om situationen i verden lige nu.

”Vi accepterer, at det er Guds vilje, og at vi skal skrifte til Gud for vores synder og bede Gud være os nådige. Det er mine tanker på dette tidspunkt,” siger han og tilføjer, at han ikke vil gå nærmere ind i, hvordan en pandemi kan være Guds vilje.

”Jeg ved det ikke og prøver heller ikke tænke sådan på det. For det er ikke frugtbart. Vi kan bare sige, at alt er Guds vilje, og det må vi acceptere.”

Hvis Sergij Plekhov skal pege på noget positivt ved den nuværende situation, er det, at folk har fået mere tid til fordybelse.

”Lige nu lader det til, at Gud siger, at vi skal bruge mere tid med familien og til at læse bønner og i evangeliet hjemme. Det kan mange måske mangle tid til i hverdagen, men nu er alle låst mere fast, hvor de er,” siger han.