Alternative gudstjenester

Sogne landet over holder andre, mere ­alternative former for gudstjenester end højmessen. Her er nogle af de mest populære

Spaghettigudstjeneste:

Gudstjeneste for børnefamilier, hvor menigheden spiser sammen. Salmesang kombineres med børnesange og bibelfortællinger, og præsten sørger for, at gudstjenesten foregår på børnenes præmisser. Tommerup Kirke på Fyn har for eksempel haft besøg af en tryllekunstner.

Natkirke og stillegudstjeneste:

Lægger vægt på eftertænksomhed, bøn og meditation. Gudstjenesten har ikke en stram liturgi, men består som regel af korte andagter og er åben for eksperimenter. I Vor Frue Kirke i København kan man for eksempel skrive en klagebøn til Gud og spidde den på et kors.

Højmesse:

Folkekirkens hovedgudstjeneste, som indeholder salmesang, oplæsning af Bibelen, prædiken, nadver, bøn og trosbekendelse. Højmessens liturgi er meget reguleret, og hvis præst og menighedsråd vil lave større ændringer, kræver det en tilladelse fra biskoppen.

Fyraftensgudstjeneste:

En kort gudstjeneste om eftermiddagen i hverdagen, så folk kan komme direkte fra arbejde og nå hjem til spisetid. Århus Domkirke har succes med et lignende initiativ, hvor byens beboere inviteres på en tyve minutters onsdagsgudstjeneste i frokostpausen.

Eventgudstjeneste:

Gudstjeneste i anledning af en højtid eller begivenhed såsom allehelgensaften, nytår, sejlertræf og indledning af jagtsæsonen. Hubertusjagten i Århus indledes hvert år med en gudstjeneste i Vor Frue Kirke i Århus.

Rockgudstjeneste:

Gudstjeneste med høj rytmisk musik og lysshow. Herning Kirke har for nylig holdt en såkaldt U2-gudstjeneste, og Brorsons Kirke på Nørrebro i København har stor succes med rockgudstjenester.

kirke@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere om gudstjenester på
www.kristendom.dk