Alternativet slutter sig til opgør med blasfemiparagraf

69 procent af Alternativets medlemmer vil afskaffe blasfemiparagraffen. Det afgør partiets position. Dermed er der politisk flertal for at få paragraffen afskaffet. Men regeringen er stadig delt

Medlemmerne i Alternativet har fået lov at bestemme partiets position om straffelovens paragraf 140 - den såkaldte blasfemiparagraf. Og medlemmerne vil afskaffe paragraffen. Foto: CICILIE S. ANDERSEN/Ritzau foto
Medlemmerne i Alternativet har fået lov at bestemme partiets position om straffelovens paragraf 140 - den såkaldte blasfemiparagraf. Og medlemmerne vil afskaffe paragraffen. Foto: CICILIE S. ANDERSEN/Ritzau foto. Foto: Ritzau Foto.

Medlemmerne i Alternativet har fået lov at bestemme partiets position om straffelovens paragraf 140 – den såkaldte blasfemiparagraf. Og de vil afskaffe paragraffen.

Partiet bekræfter over for Ritzau, at 69 procent af medlemmerne er for at afskaffe paragraffen. 23 procent ønsker at bevare den. 2915 af partiets cirka 11.000 medlemmer stemte ved afstemningen. Partiet havde på forhånd meldt ud, at mindst 10 procent af medlemmerne skulle stemme, før resultatet ville være gældende.

Da det lykkedes, er afstemningen bindende, og partiet går derfor formelt ind for en afskaffelse af blasfemiloven.

Dermed er et flertal på Christiansborg klar til at stryge paragraffen. Flertallet består af samtlige partier undtagen Venstre og Socialdemokratiet.

Men selv Venstre er i bevægelse på området. Hvor partiet før har talt klart for, at blasfemiparagraffen bør beholdes, var holdningen knap så entydig under førstebehandlingen af et lovforslag fra Enhedslisten om afskaffelse af blasfemiloven i tirsdags:

”Lad mig sige det rent ud. I Venstre er vi udstyret med tvivlens nådegave,” sagde partiets retsordfører Preben Bang Henriksen som beskrevet i Kristeligt Dagblad.

Han understregede, at Venstre stemmer nej til dette forslag, fordi partiet først vil undersøge erfaringerne fra andre lande, der har sløjfet paragraffen.

Det er dog stadig uklart, om Enhedslisten opnår flertal til et lovforslag, det har fremsat om at afskaffe paragraffen, idet regeringspartierne er usikre på, hvad de skal mene. De Konservative og Liberal Alliance ønsker loven afskaffet i modsætning til Venstre.

Ifølge Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, er det ikke sikkert, at partiet vil stemme for Enhedslistens lovforslag, selvom det egentlig går ind for at få den afskaffet.

”Jeg vil ikke afvise, at vi går i salen og stemmer for en afskaffelse. Men det er, som jeg tror alle ved, udgangspunktet, at en regering stemmer sammen. Og regeringen er stadig uafklaret,” siger hun til Politiken.

Paragraffen om blasfemi er blevet aktuel igen, efter anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi i slutningen af februar tiltalte en 42-årig mand for blasfemi ved at afbrænde koranen.

Det er første gang siden 1971, at der rejses tiltale efter blasfemiparagraffen. Dansk Folkeparti har flere gange tidligere forsøgt at få paragraffen afskaffet.

Se video med debat mellem chefredaktør for Kristeligt Dagblad Erik Bjerager og leder af tænketanken Justitia Jacob Mchangama: