Amatørbager: ”Gud er livets brød”

I disse dage får man at se, at mennesket er fuldt af fejl, og derfor skal vi se mod Gud, mener tidligere deltager i ”Den store bagedyst”

Mennesker skal søge livets brød i stedet for at hamstre materielle goder, mener Fillip Borch Katballe, der er tidligere deltager i DR’s ”Den store bagedyst”. – Foto: Carsten Mol, DR
Mennesker skal søge livets brød i stedet for at hamstre materielle goder, mener Fillip Borch Katballe, der er tidligere deltager i DR’s ”Den store bagedyst”. – Foto: Carsten Mol, DR.

Fillip Borch Katballe kender til alverdens bageteknikker og kagekreationer, men husker sig selv på, at det ikke er det jordiske brød, han skal koncentrere sig om i krisetider.

”Det har altid været relevant, at mennesket skal se mod Gud og ikke de jordiske goder, ligesom Jesus opfordrer jøderne til i teksten. Det bliver tydeligt, når jeg ser mennesker, der hamstrer, blandt andet brød, i supermarkederne, at vi mennesker er fulde af fejl og dårlige beslutninger, men det er især nu, at vi skal se mod Gud, fordi han er livets brød,” siger Fillip Borch Katballe, der deltog i DR’s ”Den store bagedyst” i 2019.

De fleste mennesker forholder sig for tiden i deres hjem. Det gælder også for Fillip Borch Katballe, der til daglig arbejder på Tjele Efterskole som pædagog og underviser. Han foreslår, at tiden hjemme kan give plads til at folde sine hænder og bede til Gud eller at læse i Bibelen.

”Vi står alle sammen i en mærkelig situation, fordi ingen ved, hvad der skal ske. Vi skal søge Gud, og jeg ville ønske, at jeg var bedre til at læse i Bibelen, fordi der står sort på hvidt, at vi skal søge Gud, og at han aldrig vil vise os bort. Det kan give en masse ro.”

Jesus siger i søndagens tekst: ”Den, der kommer til mig, skal ikke sulte, og den, der tror på mig, skal aldrig tørste”. Og netop det at lægge sit liv i Guds hænder har Fillip Borch Katballe oplevet glæden ved:

”I foråret 2018, flyttede min kone, Ditte, og jeg fra Aarhus til en lille by, fordi hun skulle begynde på et nyt job. Ikke lang tid efter, at vi var flyttet, bliver jeg sygemeldt med stress, og oven i hatten finder vi ud af, at vi skal have et barn. Derudover oplevede Ditte også store problemer med sin lænd og måtte sygemeldes. Her stod vi – begge sygemeldte, og vi boede i en lille by, som vi ikke følte noget tilhørsforhold til og i en lejlighed, vi ikke følte os hjemme i. Vi kunne ikke andet end at lægge vores liv i Guds hænder, fordi vi var magtesløse i den her situation,” fortæller Fillip Borch Katballe.

Parret oplevede til deres lettelse, hvordan Gud svarede på deres bønner:

”Lige pludseligt begyndte det hele at vende. Jeg blev raskmeldt og var til jobsamtale til mit drømmejob, hvor jeg arbejder nu. Ditte kom ind på den uddannelse, hun havde drømt om. Syv dage efter min jobsamtale bliver vores søn født, og vi fik også den lejlighed, vi havde drømt om i Aarhus. Alle de ting skete på to måneder, og det var virkelig fedt at mærke bønnesvaret.”

Mens tiden hjemme åbner et lille vindue for plads til fordybelse og bøn, finder Fillip Borch Katballe også tid i køkkenet, hvor han kender alt til det jordiske brød. Hans deltagelse i ”Den store bagedyst” havde først ingen sammenhæng med hans tro, men det viste sig, at han skulle blive klogere:

”Jeg deltog i ’Den store bagedyst’ af rent egoistiske grunde, fordi jeg ganske enkelt kunne lide at bage. Men det gik op for mig, at her var et talerør til en stor del af Danmarks befolkning, hvor jeg kunne tale om tro. Det var en ret vild mulighed, så måske var der alligevel en plan med, at jeg skulle deltage. Men det var sjovt nok, da vi skulle bage brød, at jeg røg ud af konkurrencen,” siger Fillip Borch Katballe.