Ambassadør bliver ny departementschef i Kirkeministeriet

Den 47-årige Christian Dons Christensen , søn af tidligere biskop over Ribe Stift Elisabeth Dons Christensen, bliver ny departementschef i Kirkeministeriet. Han har gjort en lang karriere i den danske udenrigstjeneste, men kender også den folkekirkelige administration indefra

Den nye departementschef i Kirkeministeriet, Christian Dons Christensen. Efter at han siden 2015 har været udsendt som abassadør i Kiev, er familien nu igen samlet i Valby.
Den nye departementschef i Kirkeministeriet, Christian Dons Christensen. Efter at han siden 2015 har været udsendt som abassadør i Kiev, er familien nu igen samlet i Valby. . Foto: Paw Gissel.

Efter pladsen har stået tom i et halvt års tid, har Kirkeministeriet nu fundet en ny departementschef. Stillingen overtages af den 47-årige Christian Dons Christensen, som siden 2015 har været Danmarks ambassadør i Ukraine, Georgien og Armenien med bopæl i den ukrainske hovedstad, Kiev.

Folkekirken og den folkekirkelige administration er langt fra fremmed for den nye departementschef. Han er søn af tidligere biskop over Ribe Stift Elisabeth Dons Christensen og har tidligere været menighedsrådsmedlem.

Det sidste nåede han, inden turen gik til Ukraine, da han i 2012 kom ind i menighedsrådet i Jesuskirken i Valby i København. Her var det blandt andet sognepræst Frank Bjørn Christensen, som var med til at ”kapre” ham som medlem.

”Man er altid på jagt efter oplagte rådsmedlemmer i sit sogn, og det må man sige, at han var. For han er kirkeligt interesseret og endda søn af en tidligere biskop. Jeg tror også, han vidste bedre end så mange andre, hvor meget det kan indebære at sidde i menighedsråd. Og det havde han ingen betænkeligheder ved,” siger præsten, som beskriver Christian Dons Christensen som en utroligt hæderlig, hårdtarbejdende og dedikeret person.

”Selvom han arbejdede meget i Bruxelles, mens han sad i menighedsrådet, så gjorde han sit for at deltage i arbejdet i sognet. Han var altid velforberedt, og man kunne mærke, at han var vant til at kunne sætte sig ind i en dagsorden, se, hvad der var vigtigt, og hurtigt træffe en beslutning.”

Kirkeminister Mette Bock (LA) har heller ikke svært ved at få øje på styrken i kombinationen af Christian Dons Christensens mange kvalifikationer.

”Jeg er helt overbevist om, at ministeriet her har fået den bedst tænkelige kandidat til jobbet. Hans karriere vidner om solid erfaring som embedsmand – samtidig er det en ekstra bonus, at han har været menighedsrådsmedlem. Han har indsigt i folkekirkens forhold og styring,” lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Det er dog først og fremmest udenrigstjenesten, der har fyldt i den statskundskabsuddannede Christian Dons Christensens karriere.

Hans foreløbige 21 år som statsansat begyndte ganske vist som fuldmægtig i Indenrigsministeriet i 1996, men siden 1997 har han været ansat i udenrigstjenesten med undtagelse af en periode som kontorchef i Fødevareministeriet fra 2009 til 2011.

Hans interesse for og viden om østeuropæiske forhold blev grundlagt i slutningen af 1980’erne, hvor han blev uddannet sprogofficer i russisk og efterfølgende var udsendt i FN-tjeneste i Kroatien.

Før sin udstationering som ambassadør i Ukraine var Christian Dons Christensen kontorchef i Udenrigsministeriet.

Christian Dons Christensen er gift med konstitueret chefredaktør Anna Libak fra Berlingske.

Sammen har de tre børn på henholdsvis 22, 18 og 7 år. Parret medvirkede sidste år i Kristeligt Dagblads artikel- serie ”Leve sammen hver for sig.”

Det skyldtes, at Christian Dons Christensen tog til Kiev alene med den dengang fem-årige datter, mens Anna Libak blev hjemme med den mellemste søn og passede sit chefjob på Berlingske.

”Jeg kalder det boreplatformsmodellen. Man tager ud, og man arbejder. Man arbejder ret meget, da man ikke i dagligdagen har forpligtelser derhjemme, og man er heller ikke single og går ud og lever livet. Man arbejder bare rigtigt meget, og når man så har fri, sidder man der med dåseøl og frysepizza og zapper. Det er lidt trist. Det er et sølle fritidsliv, og den side af det er ikke særligt sjov,” huskede han dengang.

Christian Dons Christensen tiltræder som departementschef den 1. februar.