Prøv avisen

Amerikanerne synes dårligt om ateister

Den voksende negativitet over for de ikke-troende falder sammen med en tendens til, at en voksende del af den amerikanske befolkning vender ryggen til organiseret religion.

Mistro over for ateister og ikke-religiøse er vokset i USA

Ateister er den næstmindst populære befolkningsgruppe i USA. Det viser en ny undersøgelse fra University of Minnesota, der konkluderer, at amerikanernes mistillid til deres ateistiske og ikke-religiøse landsmænd er vokset i løbet af de seneste 10 år.

Ifølge undersøgelsen siger 42 procent af amerikanerne, at ateister ”slet ikke er enige i min vision for det amerikanske samfund”. For 10 år siden var den tilsvarende andel knap 40 procent. Muslimer er den eneste religiøse eller etniske befolkningsgruppe, som en endnu større andel af amerikanerne – 45,5 procent – betragter med mistro.

Anti-ateismen skyldes blandt andet, at ateister ikke er synlige i det amerikanske samfundsliv og populærkulturen, forklarer Penny Edgell, der er professor i sociologi ved University of Minnesota og leder af forskergruppen.

”Der er ingen mainstream-kulturelle afbildninger af ateister, eksempelvis på tv, der præsenterer den amerikanske offentlighed for ateisme,” siger hun.

Ifølge forskerne er ateister ”kulturelle outsidere” i USA, fordi amerikanerne betragter dem som værende negativt indstillet over for værdier og skikke, som flertallet opfatter som værende centrale for personlig moral, borgerdyd og national identitet. Mange amerikanere betragter religiøsitet som en forudsætning for personlig etik og moral, og de er derfor utilpasse ved idéen om, at nogle af deres landsmænd afviser at have nogen som helst form for religiøs identitet.

Den voksende negativitet over for de ikke-troende falder sammen med en tendens til, at en voksende del af den amerikanske befolkning vender ryggen til organiseret religion. I 1972 identificerede fem procent af amerikanerne sig som ateister, agnostikere eller ”intet bestemt”. Ifølge forskningscentret Pew Research Center gjaldt det samme i 2014 for 23 procent af befolkningen som helhed og for 32 procent af den såkaldte ”Generation Y” (de borgere, der er født mellem 1982 og 2000, red.).

Forskerne fra University of Minnesota forventer, at ateister i de kommende år vil forsøge at synliggøre sig som fuldgyldige medlemmer af det amerikanske samfund.

”Det er kun inden for det seneste årti, at en sekulær koalition af amerikanske ateistiske og ikke-religiøse organisationer har fundet sammen. Jeg forventer, at vi i den nære fremtid vil se en større indsats fra deres side for at ændre folks opfattelser og lobbye for at ændre politikker, der vedrører religionens rolle i dagliglivet,” siger Penny Edgell.