Prøv avisen

Amerikansk gurus undskyldning vækker vrede hos kendte danskere

Den amerikanske guru Andrew Cohen har forladt sin organisation efter anklager om misbrug. Her ses han under et af sine tidligere foredrag i Danmark. Foto: BRIAN RASMUSSEN

Efter anklager om misbrug forlader karismatisk leder sin organisation. Forfatter Peter Bastian føler et ansvar for at have introduceret ham til danskerne

Den amerikanske spirituelle guru Andrew Cohen har haft en stor stjerne hos tusindvis af mennesker verden over også i Danmark, hvor blandt andre erhvervskvinden Stine Bosse og forfatter og musiker Peter Bastian har hyldet hans åndelige lære, som blandt andet handler om at slippe af med egoismen. I juli har både Bastian og Bosse anbefalet hans bog Den Evolutionære Indsigt, der netop er oversat til dansk.

Men nu har piben fået en anden lyd. For efter mange års anklager fra tidligere elever om grådighed, misbrug og manipulation undskylder Andrew Cohen nu for sin opførsel. Han har trukket stikket og har forladt sin organisation EnlightenNext, som breder sig over et netværk af centre over hele verden, også i Danmark:

LÆS OGSÅ: Et spirituelt korthus er væltet

Jeg er klar over, at mange af mine studerende i årenes løb er blevet påvirket af mit manglende kendskab til denne del af mig selv (hans eget ego, red.). Og til dem af jer, der læser dette, undskylder jeg, skriver Andrew Cohen på sin hjemmeside.

Stine Bosse, der aldrig selv har mødt den spirituelle leder, men hvis rosende ord ledsager hans nye bog, føler sig misbrugt af EnlightenNext i Danmark og Scenius, der har udgivet bogen.

Jeg fik en henvendelse fra forlaget i foråret, hvor jeg læste den engelske udgave af bogen, som jeg syntes havde nogle gode pointer. Men forlaget fortalte intet om anklagerne. Og når han nu går ud og undskylder, er det jo tæt på en tilståelsessag. Hvis han har brugt sin spirituelle tilgang til at udnytte folk, tager jeg afstand fra det, siger Stine Bosse, der erkender, at hun selv burde have undersøgt sagen nærmere, inden hun skrev de rosende ord.For på internettet er der stribevis af kritiske ord fra tidligere elever, der blandt andet anklager ham for voldelig opførsel og for at have skilt forældre fra deres børn.

Man skal tænke sig godt om, når der er så mange anklager mod et menneske. Så jeg trækker min anbefaling tilbage med 100 kilometer i timen.

LÆS OGSÅ: Amerikanske historikere har genfundet interessen for det religiøse venstre

Peter Bastian, der introducerede Andrew Cohen til danskerne i 1999, har skrevet et anbefalende forord til bogen. Det fortryder han nu:

Jeg fik røde ører, da jeg hørte, at han undskyldte. Selvom jeg synes, bogen er et fint dokument, ville jeg nok have overvejet min anbefaling en ekstra gang, hvis jeg havde vidst, at han ville stå frem og erkende, at han ikke selv lever op til den evolutionære indsigt, han prædiker. Der kommer en slagskygge af uautenticitet i bogen, hvis der ikke er overensstemmelse mellem tanke, ord og handling. Jeg har selvfølgelig et ansvar, fordi jeg har introduceret Andrew Cohen herhjemme, og der er mennesker, der har brændt nallerne på ham. Men der er også mennesker, der, som jeg, har fået noget med fra ham, som de er evigt taknemmelige for.

Se tidligere elevers beskrivelser af hans misbrug og opførsel her

Ifølge Jon Bertelsen, leder af EnlightenNext Copenhagen og Scenius, er den danske afdeling tæt på at dreje nøglen om. Han tror ikke, at Cohen har fremtid i organisationen:

Guru, i den forstand han har været, bliver han aldrig.

Og det er Viggo Mortensen, teologiprofessor ved Aarhus Universitet, der selv har mødt Cohen en enkelt gang, enig i:

Når en guru forlader en bevægelse, er der ikke meget tilbage. For han har mistet autoritet indadtil i bevægelsen på grund af al kritikken.

Kristeligt Dagblad har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Andrew Cohen.