Amerikanske missionærer får oftest ophold i Danmark

Langt størstedelen af de religiøse prædikanter og missionærer, der får ophold i Danmark, kommer fra USA. Over 600 amerikanere har siden 2010 fået forkyndervisum, viser opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet

Mange mormoner rejser ofte ud som missionærer, og de havner gerne på dansk jord, fortæller Lars Paulsen, informationschef for bevægelsen i Danmark. Arkivfoto.
Mange mormoner rejser ofte ud som missionærer, og de havner gerne på dansk jord, fortæller Lars Paulsen, informationschef for bevægelsen i Danmark. Arkivfoto. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvert år ankommer unge amerikanere til Danmark med et særligt mål om at udbrede deres tro blandt danskerne. På forhånd har de sat sig ind i landets sprog og kultur, og med sig i rygsækken har de deres hellige skrift med titlen ”Mormons bog”.

Medlemmerne af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, der også kendes under betegnelsen mormoner, rejser nemlig ofte ud som missionærer, og mange havner på dansk jord, fortæller Lars Paulsen, der er informationschef for bevægelsen i Danmark.

”På verdensplan har vi omkring 65.000 missionærer, der er ude, og heraf er der lige nu omkring 60 i Danmark. Deres ophold er meget velorganiseret og en stor støtte for os frivillige herhjemme. De hjælper til i menighederne og er gode til at invitere folk til at høre om deres tro,” siger han.

Netop mormonerne vurderes at være forklaringen på, at USA ligger i absolut top, når det kommer til antallet af religiøse forkyndere, der får ophold i Danmark. For ud af de 988 afgjorte sager om opholdstilladelse til forkyndere, missionærer og medlemmer af religiøse ordener, der har været siden 2010, omhandlede 614 amerikanere. Det viser en ny opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvori USA efterfølges af Tyrkiet, Thailand, Pakistan og Brasilien.

At det høje antal forkyndere fra USA skyldes mormonerne, bekræfter blandt andre Hans Henrik Lund. Han er daglig leder af paraplyorganisationen Kirkernes Integrations Tjeneste, KIT, som for nogle år siden stod for at kortlægge opholdstilladelsen til forkyndere. Dengang anslog organisationen, at cirka 80 procent af de amerikanske missionærer i Danmark kom fra bevægelsen, men at resten typisk var til-knyttet frikirker herhjemme.

Forklaringen på dette er en stærk missionstradition, og at mange af de amerikanske missionærer har aner i Danmark. Det skyldes, at mange danskere i forrige århundrede udvandrede og bosatte sig i delstaten Utah i USA, hvor mormonerne har hovedkvarter i dag.

”Derfor vil du ofte se dem gå under navne som ’Elder Hansen’ og ’Elder Jensen’,” siger Hans Henrik Lund.

Overordnet set er det ifølge Hans Henrik Lund primært kristne eller andre trossamfund, der som mormonerne forstår sig selv som kristne, som får forkyndervisum. Gruppen af muslimske forkyndere er mindre og kommer oftest fra Tyrkiet, hvilket betyder, at de på grund af en aftale med EU ikke skal leve op til samme krav som andre ansøgere. Derudover kommer et stigende antal missionærer fra Brasilien.

”Den evangelikale kirke i Brasilien er hastigt voksende og sender missionærer ud i verden. Generelt oplever vi en øget indvandring fra Brasilien. Og ligesom Danmark etablerer kirker de steder, hvor danskere bosætter sig, gør brasilianerne det,” siger han.

Selvom der siden 2010 er givet opholdstilladelse i 930 tilfælde, skal man ifølge Hans Henrik Lund huske, at mange forkyndere kun er i landet i korte perioder ad gangen.

”Alt i alt tror jeg højst, der er 120 udenlandske forkyndere i Danmark på én gang. De bliver løbende udskiftet.”

At Thailand er blandt de lande, der kommer flest forkyndere fra, skyldes blandt andet en voksende thailandsk indvandrergruppe i Danmark. Det siger Brian Arly Jacobsen, der er lektor i religionssociologi ved Københavns Universitet og forsker i religiøse minoriteter.

Fra alle landene gælder det, at langt størstedelen får godkendt deres ophold i Danmark, og at de fleste ansøgninger om forlængelse også imødekommes. Dette tyder ifølge Brian Arly Jacobsen på, at der er få, der forsøger at udnytte ordningen til at få ophold i Danmark.

”Det er svært at sige, hvor meget opmærksomhed denne form for opholdstilladelser får i embedsapparatet. Men samtidig peger tallene også på, at der i Danmark er en stærk tradition for, at forkyndere får ophold, medmindre de har gjort noget helt galt.”

Interreligiøs konsulent Mogens Mogensen, der er formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd og tidligere missionær, glæder sig over, at der er så få afslag til religiøse forkyndere og missionærer.

”Det viser, at det bestemt er muligt for missionærer at komme til Danmark, hvilket er godt. For hvis ikke vi var klar til at åbne op for missionærer, giver det heller ikke mening, at vi selv sender folk til andre dele af verden. Det handler om ånd, og hvis folk overholder loven og ikke tyr til vold og magt, har de ret til at være her,” siger han.

Tallene stammer fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som gør opmærksom på, at de statistiske oplysninger er behæftet med usikkerhed, da tallene stammer fra et journaliserings- og sagsstyringssystem og ikke et egentligt statistiksystem.