Prøv avisen

Amish-folket fordoblet på 20 år

Amish-folket er efterkommere af tyske og hollandske bosættere, der flygtede fra religiøs forfølgelse i Europa. Indbyrdes taler de en særlig sydtysk dialekt kaldet "Pennsylvania Dutch", som kun med besvær kan forstås af andre tysktalende, og de betragter det omgivende samfund med mistro. Foto: Mary Altaffer/ AP/ ritzau.

På små 20 år er der i USA kommet 125.000 flere amish-folk

Amish-samfundene i USA fascinerer mange ved deres levevis: Ingen elektricitet, de dyrker landbrug som for hundrede år siden, bruger ingen lynlåse, går aldrig i farvestrålende tøj og transporterer sig i hestevogne.

Og mod forventning vokser trossamfundet markant.

Ny undersøgelse om amish-folket

Siden 1991 er der kommet 125.000 flere amish-folk i USA. Det er en fordobling på 20 år, viser en Gallup-undersøgelse fra USA.

"Der er en hel simpel forklaring på stigningen," siger dekan og professor i sociologi på Goshen College i Indiana, Thomas J. Meyers, der også er tilknyttet Amish Studies.

"Amish-familierne bliver ved med at få mange børn, i gennemsnit syv. Amish tror på Guds vilje, ikke på prævention," siger han.

En anden faktor, Thomas J. Meyers peger på, er, at meget få unge forlader det meget konservative trossamfund. Selvom de sendes ud "i virkeligheden" i et år som teenagere, er det kun 10 procent af de unge, der forlader amish-samfundet.

"Derfor bliver de hurtigt flere og flere," forklarer Meyers.

Det er kun den gamle og den nye amish-orden, der er talt med i Gallup-undersøgelsen. De mere liberale er ikke med. Den nye orden adskiller sig fra den gamle ved ikke at forbyde omgang med frafaldne og tillade en vis brug af elektricitet i husene.

Amish-samfundet er kristne og praktiserer voksendåb, hvorfor de blev forfulgt i Europa efter reformationen. Amish kom til USA fra Europa i 1700- og 1800-tallet, og der blev ingen tilbage i Europa. De praktiserer en "adskillelse fra samfundet", som de finder belæg for i Biblen. De tre statermed flest amish er Ohio, Pennsylvania og Indiana.