Prøv avisen

Amish-folket indhentes af nutiden

Amish-folket følger en gammel tradition med at gå i enkelt, mørkt tøj, fordi det er imod deres tro at gå i farver, der tiltrækker sig opmærksomhed. – Foto: Tim ShafferReuters.

Det religiøse Amish-folk har de senere år fået flere og flere problemer med myndighederne på grund af dets gammeldags livsstil

Tre jægere fra Amish-folket har lige fået en bøde på hver 143,10 dollar cirka 715 kroner for ikke at bære skrigende orange veste. Dem skal jægere have på, så de undgår at blive skudt af andre jægere.

Amish er en lille kristen baptist-lignende gruppering i USAs nordøstlige stater, som lever, næsten som de gjorde, da de kom til USA i begyndelsen af 1700-tallet. De cirka 165.000 Amish-troende, der følger den helt gamle tradition, går i enkelt, mørkt tøj, og det er imod deres tro at gå i farver, der tiltrækker sig opmærksomhed. Derfor mener de, at det er i strid med deres religionsfrihed at kræve orangefarvede veste, når de går på jagt.

Til det siger dommeren i Wis-consin, som udstedte bøderne, at der ikke er krav om, at Amish-folket skal gå på jagt, så det kan de jo lade være med.

Jagtstriden er ikke den eneste, Amish i delstaten Wisconsin har oplevet de senere år. Faktisk fremgår det af avisen Milwaukee Journal Sentinel, at der er kommet så mange Amish-troende til Wis-consin på grund af billig landbrugsjord, at det lille trossamfund nu støder på myndigheder, som hverken er vant til eller har forståelse for deres gammeldags religiøst betingede livsstil.

Blandt andet har der været problemer med byggetillladelser og eksport af hjemmelavede produkter uden tilladelse. Amish-argumentet er oftest, at de ikke ønsker at være en del af det omgivende samfunds modernitet.

For to år siden fik to svinefarme i samme område konstateret svinepest. Og i den forbindelse opdagede levnedsmiddelkontrollen, som skulle kontakte alle gårdene i knap 10 kilometers afstand fra de ramte besætninger, at over halvdelen af Amish-gårdene ikke var registrerede. Årsagen er, ifølge Milwaukee Journal Sentinel, at registrering af gårdene som regel leder til krav om mærkning af hvert husdyr. Og det vil Amish med Johannes Åbenbaring som argument ikke være med til. Her står nemlig, at lede, ondartede bylder ramte de mennesker, der havde dyrets mærke og tilbad dets billede.

Der er ingen tvivl om, at myndighederne i fødevaresikkerhedens navn nok vil insistere på registrering af gårde og husdyr. Men tidligere har Amish haft held med at gå til den amerikanske højesteret, som blandt andet har givet dem lov til ikke at sætte røde eller orange advarselstrekanter bag på deres sorte hestevogne men nøjes med hvid tape og at tage deres børn ud af skolen som 14-årige, så de ikke blev for påvirkede af det moderne samfund.

Den sidste dom blev voldsomt kritiseret og senere har en Amish-pige via retssystemet vundet en sag over sine forældre om retten til at gå i gymnasiet.