Prøv avisen

Anklager og forsvarer ønsker ændret straf til præst

En tidligere præst fra Tømmerup blev i november sidste år idømt 10 års fængsel for seksuelle overgreb mod otte børn og unge samt for at misbruge sin psykiske overlegenhed og sit præsteembede. Foto: Leif Tuxen

Dan Peschack blev i november sidste år idømt 10 års fængsel for seksuelle overgreb mod otte børn og unge samt for at misbruge sin psykiske overlegenhed og sit præsteembede. Han ankede dengang sagen

Den tidligere præst i Tømmerup, som er dømt skyldig i flere overgreb på mindreårige, skal ikke have 10 års fængsel. Så langt kunne forsvarer og anklager blive enige, da ankesagen mod den tidligere sognepræst Dan Peschack begyndte i Østre Landsret i København i dag.

Dan Peschack blev i november sidste år idømt 10 års fængsel for seksuelle overgreb mod otte børn og unge samt for at misbruge sin psykiske overlegenhed og sit præsteembede. Han ankede dengang sagen, da han ifølge forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen ønsker en strafnedsættelse til fire til fem år samt frifindelse i de forhold, han ikke har kendt sig skyldig i.

Omvendt var anklageren under retsagen i Holbæk, Anja Lund Liin, tilfreds med dommen, selvom hun ønskede en straf på 12-14 års fængsel. Anklager i ankesagen, Helene Brædder, er ligeledes klar til at kræve en længere fængselsstraf.

Flere af anklageskriftets 30 kriminelle forhold har ikke været til diskussion, da der i præstegården i Tømmerup blev fundet et digitalkamera samt et usb-stik med billeder og film af seksuel karakter opdelt i mapper efter de berørte børns navne. Mange af de forhold, Dan Peschack ønsker frifindelse for, er forhold, der ikke findes billeder og videoer af, men hvor dommer og nævninge i november troede på de unges grundige og troværdige vidneforklaringer.

Under retssagens første dag blev anklageskriftets 30 forhold og dommen læst op, hvorefter der for lukkede døre blev set video-vidne- afhøringer fra den dengang 12-årige dreng, hvis far meldte præsten til politiet i foråret 2016.

Retssagen fortsætter tirsdag, hvor Dan Peschack ventes at skulle afhøres.