Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Anne Linnet: Salmerne er mormors fortjeneste

Anne Linnet, musiker,komponist og forfatter. Foto: Leif Tuxen.

Allerede som ganske lille forelskede sangerinden Anne Linnet sig i salmer. Nu har hun selv komponeret én på opfordring fra Bibelselskabet

Egentlig forstod barnet Anne Linnet ikke meget af gudstjenesten, når hendes mormor trak hende med i kirke. Men når mormoderen efterfølgende selv satte sig ved klaveret og sang salmer, blev musikken til et sprog, barnebarnet kunne forstå.

Jeg elskede musikken og at synge de danske salmer. Salmerne kom så at sige ind med mormormælken, og det er min mormors fortjeneste, at jeg i dag kender både den danske sangskat og vores kirketraditioner til bunds, fortæller Anne Linnet.

Derfor faldt det hende naturligt at sige ja, da Bibelselskabet henvendte sig for at bede hende skrive en ny salme ud fra en bibeltekst. Også fordi hun faktisk selv lige nu sidder midt i at komponere nye koraler melodier, der anvendes til fælles salmesang blandt andet til kirkebrug.

Så at skrive en salme i anledning af Bibelselskabets 200-års-jubilæum lå fint i forlængelse af hendes eget projekt. Det er der nu kommet salmen Størst af alt er kærligheden ud af.

LÆS OGSÅ: En rejse gennem påskens stemninger

Salmen er inspireret af Paulus Første Brev til Korintherne, hvor der blandt andet står: Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden.

For mig at se er det en af de vigtigste tekster i Bibelen overhovedet. For den handler om kærlighedens væsen, hvilket er det helt grundlæggende i kristendommen. Det væsentligste i den kristne tro er næstekærligheden. Noget, vi er opflasket med i Danmark, uden at vi egentlig tænker over det. Men de kristne værdier ligger der under alt det andet. Og hvis vi kommer ud i verden, og vi pludselig lander et sted, hvor næstekærlighed ikke er indgroet i menneskene, så kan vi mærke det. Vi synes, det er mærkeligt. For vi er vokset op et sted, hvor vi vil hinanden det bedste. Det synes jeg er en rigtig god ting, som man burde sætte pris på.

Og det gør Anne Linnet i sin nye sang, som hun betegner som en hyldest til kærligheden.

Både den kærlighed, der findes mellem to mennesker, der elsker hinanden, mellem forældre og barn, eller den kærlighed, man kan have til det samfund, man er vokset op i. Sangen er samtidig en slags beskrivelse af hendes egen tro, der for alvor satte sig fast ved konfirmationen, fortæller hun.

Da jeg skulle konfirmeres, havde jeg faktisk bestemt, at det ville jeg ikke. Jeg var ikke sikker på, at jeg troede på det i kirken. Så jeg ville ikke konfirmeres, selvom jeg havde en meget troende mormor. Jeg var en meget tænksom lille pige. Men da jeg så fortalte min mor om min beslutning, udbrød hun: Så dør mormor da mindst!. Det kunne vi jo ikke have, så jeg blev efterfølgende konfirmeret. Og da så præsten lagde hånden på mig og gav mig mine konfirmationsord, så lød de: Tvivl ikke tro kun!. Der måtte jeg lige grine lidt, fortæller Anne Linnet og ler.

Og konfirmationsordene har hun holdt ved. Selvom hun finder det svært at beskrive sin tro, ved hun, at den er der. Først og fremmest igennem kærligheden.

Anne Linnets sang Størst af alt er kærligheden kan findes på Bibelselskabets hjemmeside, hvor man kan høre den gratis hele april måned.