Prøv avisen

Antallet af clairvoyante eksploderer

I dag er der 25 clairvoyantskoler mod kun én for 10 år siden. -

Det boomer med clairvoyante, der rådgiver klienter om sundhed, økonomi og psykiske problemer. Men langtfra alle lever op til etiske retningslinjer på området. Det er et problem, mener flere iagttagere, der også efterlyser større fokus på psykologi

De seneste år er antallet af clairvoyante eksploderet. I dag er der 25 clairvoyantskoler mod kun én for 10 år siden. Med clairvoyant-boomet kommer der også flere og flere mennesker, der rådgiver psykisk syge og sårbare sjæle ud fra klarsyn, klarhørelse og klarfølelse og skaber kontakt med afdøde. Men det er langtfra altid, at clairvoyanterne er klædt ordentlig på til at rådgive mennesker, der kan være i dyb krise.

Sådan lyder meldingen fra både en organisation, der er stærkt kritisk over for alternativ behandling, og fra de clairvoyante selv.

Der er sket en eksplosion i antallet af clairvoyante. Der er ingen officielle krav til uddannelserne, og de er ikke autoriserede, siger Steen Landsy, leder af Kosmos Center i København.

Her har han undervist flere end 6000 mennesker i spirituel og psykisk forståelse de seneste godt 30 år. Ifølge ham er det vigtigt, at der i clairvoyancen er en god forståelse for menneskets psyke.

Og det er Britta Andersen, næstformand i Sammenslutningen for Alternative Behandlere, enig i. Hun mener tilmed, at clairvoyanter oven i de 120 timers undervisning, som Clairvoyant Foreningen kræver, bør have yderligere 530 timers undervisning i psykologi og generel alternativ behandling, før de kan virke som clairvoyante. For andre, eksempelvis massører, skal ud over et antal timer i massage også have flere hundrede timer i anatomi og sygdomslære i alt 650 timer og dermed ville clairvoyanterne også have nemmere ved at få deres uddannelse anerkendt, mener hun.

Hvis man er i livskrise og opsøger en clairvoyant, så tror man på det, clairvoyanten siger. Det giver clairvoyanten et stort ansvar. Min personlige mening er, at de burde have en større viden om, hvordan det menneskelige sind virker. Det er ikke nok bare at være clairvoyant. For de får meddelelser, som de tolker, så klienten kan forstå dem. Den tolkning er jeg kritisk over for. Jeg har oplevet clairvoyante, der ikke har den indsigt i det menneskelig sind, der skal til for at give den rådgivning, de giver sårbare mennesker, siger Britta Andersen.

Cand.mag. i religionsvidenskab Torben Kirkegaard fra Dialogcentret, der er stærkt kritisk over for nyreligiøsitet, mener også, at clairvoyante bør have større indsigt i psykologi, og skolerne burde underlægges tilsynskrav. Sådan er det ikke i dag.

Der burde også være mere kontrol og større intern selvjustits. For i dag kan man gå ind og hævde, at man har en særlig indsigt og føre folk bag lyset, uden at man egentlig ved noget. Hvis det er et menneske i sorg, giver man vedkommende et falsk håb, som kan være ødelæggende for den person, siger han.

Han har skrevet en bog om alternativ behandling, og ifølge både ham og Steen Landsy er clairvoyant-boomet en del af en større alternativ behandlingsbølge, som skyller ind over vores samfund i dag.

Det er vigtigt, at vi får ordentlig kvalitet i de her uddannelser. For der er kommet en intens søgen efter at forstå menneskets bevidsthed og forstå de oversanselige evner, livet efter døden og kontakten med de afdøde. Det er et almindelig basalt resultat af udviklingen, siger Steen Landsy.

Han mener, at alle, der udøver clairvoyance, bør være medlem af Clairvoyant Foreningen og underlægge sig dens etiske holdning og faglige krav. Det ville give den bedst mulige kvalitet for folk, og man ville reducere de brodne kar i uddannelsen, mener han.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk

I dag er der 25 clairvoyantskoler mod kun én for 10 år siden. -