Antallet af vielser i kirkerne rasler ned

Stadig færre siger ja til hinanden, og det gælder især i kirken. Årsagen er tidsånden og den økonomiske krise, mener eksperter

Sidste år faldt antallet af par der blev gift i kirken med 12 procent.
Sidste år faldt antallet af par der blev gift i kirken med 12 procent. .

27.200 par blev viet sidste år. Det er det laveste antal vielser siden 1983 og samtidig 12 procent færre end året før. Siden 2008 er antallet af kirkelige og borgerlige vielser raslet nedad. Bortset fra aldersgrupper fra 75 år og opefter falder antallet af vielser i alle aldersgrupper.

LÆS OGSÅ: Politikere vil se på folkekirkens vielsesret

Generelt må man sige, at den pluralisering af livsformer, som vi har snakket om længe, for eksempel single-kulturen, måske afspejler sig i vielsestallene, siger Ulla Morre Bidstrup, lektor og ph.d. ved Aarhus Pastoralseminarium, og peger samtidig på, at den økonomiske krise spænder ben for giftelystne par:

Jeg har erfaret fra præstekolleger, at det skyldes økonomi, og at mange har aflyst bryllupper, som har været planlagt længe, på grund af krise og arbejdsløshed. Det triste er jo, at man forbinder det at blive gift og særligt i kirken med det helt store udtræk, fordi der er en automatik over, at det skal være det helt store. Selvom man sagtens kan blive gift uden de store omkostninger.

Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal er enig, men peger samtidig på tidsånden som en anden årsag.

Det er ikke supermoderne og cool at blive gift. Desuden har mange unge i dag brugt så mange penge under deres uddannelse, at de har gæld, når de møder en partner, og derfor ikke lige holder bryllup. Og hvorfor skal man overhovedet giftes? Det er svært for mange at leve i et traditionelt parforhold i 40 år og indordne sig med fælles familie. Det falder mange svært, selvom drømmen om et bryllup og den eneste ene måske lever. Men virkeligheden er en noget anden, siger hun og tilføjer:

Ægteskaber og kernefamilien har det rigtig skidt i den tidsånd, vi lever i. At skulle ofre og gå på kompromis har mange rigtig svært ved, og så lever vi også et arbejdsliv, hvor man hylder individet og selvudfoldelse, og det er modstridende med familielivet. Det er svært for folk at dele vennerne, og det er også svært for virksomhederne at forstå, at de ikke bare kan låne medarbejderne af familien til forskellige arrangementer uden for den almindelige arbejdstid.

Antallet af indgåede kirkelige og borgerlige ægteskaber er faldet lige drastisk siden 2008, men ser man tilbage over en længere årrække, sakker de kirkelige vielser klart bagud i forhold til de borgerlige vielser. I 2000 lå fordelingen af de borgerlige og kirkelige vielser lige, nemlig på 47 procent af samtlige vielser. Resten blev viet i udlandet eller oplyste ikke vielsesmyndighed. Siden er de kirkelige vielser faldet til godt en tredjedel 36 procent i 2011, mens de borgerlige vielser i mellemtiden er steget til 56 procent.

Ulla Morre Bidstrup peger på, at det måske skyldes, at borgerlige vielser kan foregå i det fri, mens de kirkelige skal holdes i kirken.