Prøv avisen

Forsker: Præsters løn svarer til andre akademikeres

Der er ikke noget, der tyder på, at præster i folkekirken skulle være dårligere stillet end andre akademikere i det offentlige i Danmark. Foto: Modelfoto/Paw Gissel

Præsters løn har den seneste tid været til debat. Men præster er ikke dårligere stillet end andre akademikere i det offentlige, siger arbejdsmarkedsforsker

Præsterne i den danske folkekirke er dårligt lønnede sammenlignet med andre akademikere. Sådan lød det i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad for kort tid siden, og det blev videre kritiseret, at lønnen for præster ikke svarer til deres arbejdstider og ansvar, hvilket formentlig er en del af årsagen til den påståede præstemangel i folkekirken.

Men når man ser på tallene, er der ikke noget, der tyder på, at præster i folkekirken skulle være dårligere stillet end andre akademikere i det offentlige i Danmark, mener Laust Høgedahl, der er lektor ved center for arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Ifølge ham må man først og fremmest skelne mellem præsterne, der er ansat som tjenestemænd, og præsterne, der er ansat med en overenskomst. Langt de fleste er tjenestemænd, og ifølge Præsteforeningens hjemmeside ligger de tjenestemandsansatte præster helt på samme lønniveau som de overenskomstansatte præster og alle andre akademikere ansat i det offentlige.

”Præster er en af de få faggrupper, der stadig benytter tjenestemandsansættelse. Som tjenestemand har man en høj grad af ansættelses-beskyttelse og slipper altså for at bekymre sig for at blive opsagt af den ene eller anden grund. Der er også en god pension for tjenestemandsansatte, hvilket man også må have i tankerne, når man vurderer deres forhold,” siger han.

De cirka 370 overenskomstansatte præster har ikke samme goder som de tjenestemandsansatte i forhold til ansættelsessikkerhed og pension, men de kan dog heller ikke siges at være stillet dårligere end andre offentligt ansatte akademikere.

”Det gælder for psykologer, gymnasielærere, præster og andre offentligt ansatte akademikere, at deres centralorganisation, Akademikerne, har forhandlet deres fællesoverenskomst samlet med Finansministeriet. Det betyder, at præsterne har fuldstændig den samme grundløn som andre akademikere. De får hverken mere eller mindre,” siger han.

Præsternes fagforening, Præsteforeningen, har flere gange foreslået en lønstigning for præster for at gøre jobbet mere attraktivt og komme den præstemangel til livs, som mange advarer imod. Det blev imidlertid ikke en af indstillingerne i rapporten fra det præste-mangeludvalg, der i efteråret udgav en rapport med forslag til, hvordan man kunne få flere præster på markedet.