Prøv avisen

Arkæologer har måske fundet stedet, hvor Jesus blev dømt til døden

Udgravninger ved Jerusalems berømte citadel, Davids tårn, har ført til nye opdagelser. De gør Herodes' palads i denne del af byen til det sandsynlige sted, hvor retssagen mod Jesus fandt sted ifølge Det Nye Testamente. Foto: Robert Mulder/Godong

Udgravninger har sandsynligvis afdækket, hvor retssagen mod Jesus fandt sted. Opdagelsen vil dog næppe få betydning for pilgrimsturismen

Hvert år besøger millioner af kristne Jerusalem for at følge i Jesu fodspor ad Via Dolorosa på vejen mod Golgata, hvor Jesus blev korsfæstet. Men måske skal pilgrimsruten fremover lægges om.

Udgravninger ved Jerusalems berømte citadel, Davids tårn, har nemlig ført til nye opdagelser. De gør Herodes' palads i denne del af byen til det sandsynlige sted, hvor retssagen mod Jesus fandt sted ifølge Det Nye Testamente. Det skriver avisen The Washington Post.

Udgravningerne begyndte for 15 år siden som en planlagt udvidelse af det museum, der ligger i tilknytning til Herodes' palads og Davids tårn.

For den amerikanske arkæologiprofessor ved University of North Carolina, Shimon Gibson, er der ingen tvivl om, at retssagen fandt sted i eller omkring Herodes' palads i den vestlige del af Jerusalem. I Johannesevangeliet fortælles det, at retssagen foregik nær en port og på en ujævn stenbelægning - alt sammen detaljer, der passer med de arkæologiske udgravninger nær paladset, fortæller Shimon Gibson til The Washington Post.

”Der er naturligvis ikke en inskription, som fortæller, at retssagen fandt sted netop der, men alt arkæologisk og historisk kombineret med det, vi ved fra evangelierne, falder nu på plads og giver mening,” siger han.

Debatten om det egentlige sted for retssagen mod Jesus har længe raset mellem historikere, arkæologer og teologer. Uenigheden bygger især på forskellige tolkninger af netop Johannesevangeliet, som fortæller, hvordan Jesus blev stillet for Pilatus i statholderens borg eller blot ”prætoriet”, som er et latinsk udtryk for en hærleders telt i en romersk militærlejr.

Nogle hævder, at prætoriets oplagte placering ville være i de militære barakker i den østlige del af Jerusalem, hvorfra Via Dolorosa i dag tager sin begyndelse. Andre hævder, at Pilatus som romersk statholder sandsynligvis ville have opholdt sig i paladset bygget af Herodes. Det er den sidstnævnte teori, som bakkes op af de seneste opdagelser.

At Herodes' palads er det mest sandsynlige sted for retssagen mod Jesus, er lektor, ph.d. ved Menighedsfakultetet og ekspert i bibelsk arkæologi Morten Hørning Jensen enig i. Han vurderer dog ikke, at det umiddelbart vil få betydning for pilgrimsvandringerne og placeringen af Via Dolorosa.

”Pilgrimsvandringerne er et miks af arkæologi, tradition og indlevelse, hvor det vigtigste er muligheden for at meditere og reflektere over Bibelens tekster. Derfor vil de nye arkæologiske opdagelser næppe få den store betydning i første omgang. Men det er utroligt spændende med den aktuelle udforskning af Herodes' palads, som man kun kan ønske også kommer til at omfatte det store område, som i dag er dækket af en parkeringsplads,” siger Morten Hørning Jensen.