Arne Munk forlader folkekirken i protest

Digterpræsten Kaj Munks søn er sammen med sin familie konverteret til katolicismen. Folkekirken er ikke rummelig nok til dem, der tror på Bibelen, mener den kendte abort-modstander

Arne Munk konverterede sammen med sin kone til den katolske kirke juleaftensdag
Arne Munk konverterede sammen med sin kone til den katolske kirke juleaftensdag.

Arne Munk, søn af digterpræsten Kaj Munk og kendt og omstridt abortmodstander, har sagt endeligt farvel til folkekirken. Sammen med hustruen, Hanne, der er teolog, konverterede han juleaftensdag til den katolske kirke. Deres voksne datter, Mathilde, blev katolik for tre år siden.

Beslutningen er begrundet i en protest imod og skuffelse over folkekirken, som de mener har fjernet sig mere og mere fra sit bibelske og bekendelsesmæssige grundlag. Samtidig sætter de et stort spørgsmålstegn ved folkekirkens højt besungne rummelighed.

– Når den har plads til en Thorkild Grosbøll, en præst som ikke tror på noget som helst, hvorfor kan den så ikke rumme os, der tror på Bibelen, spørger Hanne Munk. Hun peger også på den aktuelle debat om dommedag, hvor biskop Steen Skovsgaard har høstet skarp kritik for udtalelser om, at klimaforandringerne kan være tegn på, at dommedag er nær.

– Skovsgaard har jo ikke sagt andet, end hvad menigheden hver søndag bekender i kirken, siger Hanne Munk.

Hanne Munk tog teologisk kandidateksamen ved Københavns Universitet i 1995, men har siden forgæves forsøgt at få embede som præst i folkekirken. Med sit konsekvente nej til at vie fraskilte, er hun blevet afvist af de grundtvigske sogne, og som kvinde har heller ikke den kirkelige højrefløj, som hun og Arne Munk teologisk bekender sig til, kunnet bruge hende. For her bryder man sig ikke om kvindelige præster.

Samtidig mener hun, at det er blevet brugt imod hende, at Arne Munk har markeret sig som aktiv og kontroversiel abortmodstander i pressen og ved demonstrationer. Det er sket gennem hans engagement i anti-abortorganisationen "Retten til Liv", hvor også resten af familien er med, og ikke mindst i forbindelse med den omstridte Abortmindelund i Vedersø, som Arne Munk har stillet areal til rådighed for.

– For som en sagde det til mig: "Vi kan jo ikke have en præst, hvis mand pludselig begynder at demonstrere imod abort ude på gaderne", fortæller Hanne Munk.

Den nu 72-årige Arne Munk, tidligere lektor i Det Gamle Testamente ved Københavns Universitet, mener samtidig, at folkekirkens biskopper og præster har været nogle af de største kritikere af hans engagement i abortsagen.

– I den katolske kirke, derimod, er livet helligt og ukrænkeligt, og det gælder også det ufødte barn.

Alligevel har bruddet med den folkekirke, hvor han er døbt, konfirmeret og gift, også været smerteligt, erkender Arne Munk, men han og hustruen er ikke i tvivl om, at Kaj Munk ville have billiget deres skridt.

– Og med den død, min far fik, er det måske heller ikke underligt, at offertanken spiller en stor rolle for mig. Den har, i modsætning til folkekirken, en central placering i den katolske kirke, tilføjer Arne Munk.

steens@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under KIRKE OG TRO