Asger blev klogere

Erhvervsmanden Asger Aamund skulle blive voksen, før han forstod den dybere mening med lyset under skæppen og de betroede talenter

Erhvervsmanden Asger Aamund ser de kristne værdier som en grundlæggende del af den europæiske arv. –
Erhvervsmanden Asger Aamund ser de kristne værdier som en grundlæggende del af den europæiske arv. – Foto: .

Hvilken bibelsk passage har gjort særligt indtryk på dig?

Jeg vil fremhæve teksten i bjergprædikenen, hvor Jesus siger, at man ikke skal sætte sit lys under en skæppe. Da jeg som voksen læste bjergprædikenen i sin helhed, forstod jeg for alvor betydningen af at lade sit lys skinne for andre og først da kunne jeg også afkode lignelsen om de betroede talenter. Fortællingerne handler om, at vi er forpligtede på at udnytte vores talenter og lade dem lyse, så mennesker omkring os kan se dem. Og det var netop, hvad tjeneren, der gemte og skjulte sine talenter, forsømte at gøre. Han gravede sit talent ned og fik ikke noget ud af sit potentiale.

Budskabet er klart: Vi skal skinne og dermed være til glæde for os selv, andre og samfundet.

Hvordan forstod du lignelsen om de betroede talenter som barn?

Artiklen fortsætter under annoncen

For lille Asger var det et chok, da han i skolen hørte, hvor hårdt Gud straffede den mand, der bare havde beskyttet sine talenter, så godt han kunne. Det virkede ubegribeligt og uretfærdigt, at Gud kunne være så ond mod ham, der ikke havde fået sit talent til at vokse.

Men som voksen fik jeg som sagt styr på fortællingen, og ingen tvivl om, at budskabet passer godt til min psyke. Jeg er ikke et frygtsomt menneske, men tænker offensivt. Og det betyder også, at man som menneske altid må bestræbe sig på at få succes og ikke bare undgå at få fiasko.

Hvad betyder Bibelen for dig i dag?

Jeg er ikke dogmatisk kristen og tror hverken på jomfrufødsel eller den treenige Gud. Men man skal ikke underkende, at Bibelen udgør den etiske platform for livssynet i den vestlige verden.

På Jesu tid var hans budskab om, at alle mennesker har samme værdi, intet mindre end en revolution. Lighedstanken blev siden en hjørnesten i den amerikanske uafhængighedserklæring og den franske revolution. Den blev grundtanken i vores moderne demokrati.

Vi har meget at takke den kristne etik for. Når man ser, hvor meget kristendommen har betydet for den europæiske kultur, mener jeg, det er en fejl, at det kristne værdi-grundlag ikke indskrives i EU-traktaten.