Asia Bibi: Verden må kæmpe blasfemidømtes sag

I et sjældent interview med en britisk avis fortæller den tidligere dødsdømte katolik Asia Bibi om sine prøvelser som blasfemidømt i Pakistan og smerten ved at være tvunget til at forlade sit hjemland

Asia Bibi var otte år i fængsel i Pakistan. Det udløste en eksistentiel krise.
Asia Bibi var otte år i fængsel i Pakistan. Det udløste en eksistentiel krise. . Foto: EPA/Bibi family/Ritzau Scanpix.

I 2010 blev Asia Bibi dømt til døden ved hængning for at bryde Pakistans blasfemilov. I dag befinder hun sig på en hemmelig adresse i Canada, hvortil hun kom i maj og blev genforenet med sine døtre, der allerede havde fået midlertidigt asyl i landet.

I de knap ni år, der gik mellem de to begivenheder, blev den nu 54-årige pakistanske katolik en cause célèbre, hvis sag om religiøs forfølgelse overgik næsten alle andre i international mediebevågenhed og opmærksomhed.

Og selvom Asia Bibi i dag udtrykker dyb taknemmelighed for kampagnen for sin frifindelse, så er hun bekymret for de mange andre mænd og kvinder, der stadig sidder bag tremmer på grund af Pakistans strenge blasfemilove.

Det siger hun i et interview med den britiske avis The Sunday Telegraph, hvori hun også taler om smerten ved at være blevet tvunget til at forlade sin familie, sin landsby og sit hjemland på grund af trusler fra islamistiske ekstremister.

”Jeg beder hele verden om at rette opmærksomhed mod dette emne. Den måde, enhver person kan anklages for blasfemi uden nogen ordentlig efterforskning og uden tilstrækkelige beviser, bør vække opsigt. Denne blasfemilov bør genovervejes, og der må være ordentlige efterforskningsmekanismer, når loven anvendes. Vi bør ikke betragte nogen som skyldig uden bevisførelse,” siger Asia Bibi i avisinterviewet, som er hendes første nogensinde.

Det amerikanske udenrigsministerium vurderer, at cirka 77 personer, hvoraf hovedparten er muslimer, sidder i fængsel i Pakistan på grund af krænkelser af blasfemiloven.

Sagførere og menneskerettighedsgrupper siger ifølge The Sunday Telegraph, at falske anklager ofte bliver brugt som et redskab til at opnå hævn efter personlige konflikter. Blasfemi er så alvorlig en forbrydelse i det fortrinsvist muslimske Pakistan, at ophidsede menneskemængder nogle gange tager sagen i egen hånd og overfalder eller dræber den anklagede. Den pakistanske stat har aldrig henrettet nogen for blasfemi, men retssager og ankesager kan trække ud i årevis, fordi dommere frygter repressalier fra religiøse ekstremister.

For Asia Bibi udløste de otte år i fængsel en eksistentiel krise. Til Sunday Telegraph siger hun:

”Nogle gange var jeg så skuffet og uden håb, at jeg satte spørgsmålstegn ved, om jeg ville komme ud af fængslet eller ej, hvad der ville ske derefter, og hvorvidt jeg skulle blive der hele mit liv.”

”Når mine døtre besøgte mig i fængslet, græd jeg aldrig foran dem, men når de tog afsted igen, græd jeg alene, fuld af smerte og sorg. Jeg tænkte på dem hele tiden,” siger hun til The Sunday Telegraph.

Asia Bibi og hendes familie var de eneste kristne i deres lille, fattige landsby cirka 50 kilometer fra storbyen Lahore, da hun i juni 2009 blev anklaget for blasfemi efter et sammenstød med tre muslimske kvinder, der ligesom hun selv arbejdede i marken. Kvinderne hævdede, at hun havde ”forurenet” en fælles kop ved at drikke af den før dem, og det eskalerende skænderi resulterede i, at Asia Bibi blev beskyldt for at have fremkommet med nedsættende bemærkninger om muslimernes profet Muhammed og ført bort af politiet. Hun nægtede anklagerne, men blev fængslet og sad indespærret i et år, inden hun blev formelt anklaget og dømt til døden.

Mens Asia Bibi sad fængslet, arbejdede menneskerettighedsorganisationer og internationale kristne grupper for hendes løsladelse, og både pave Benedikt den 16. og senere pave Frans lagde pres på den pakistanske stat for at omstøde dommen. Asia Bibi blev efter en ankesag frifundet af Pakistans øverste domstol i fjor. Frifindelsen fik islamistiske grupper til at gå på gaden for at kræve både hende og dommerne henrettet, og Asia Bibi og hendes støtter indså snart, at de uophørlige dødstrusler mod hende ville tvinge hende i eksil.

Asia Bibi siger i interviewet med The Sunday Telegraph, at de falske anklager imod hende har ødelagt hendes liv.

”Hele min tilværelse har lidt skade, mine børn har lidt skade, og forløbet har haft enorme konsekvenser for mit liv,” siger hun.

Da Asia Bibi fik sin frihed og fik lov til at rejse ud af Pakistan, var hun af hensyn til sin personlige sikkerhed ikke i stand til at tage afsked med sin far eller sin landsby.

”Mit hjerte blev knust, da jeg rejste på den måde uden at se min familie. Pakistan er mit land, Pakistan er mit hjemsted. Jeg elsker mit land, jeg elsker min jord,” siger hun.

Medlemmer af Asia Bibis nærmeste familie havde allerede fået midlertidigt asyl i Canada, og derfor sluttede hun sig til dem, da hun forlod Pakistan i maj. Det ventes, at hele familien på et senere tidspunkt slår sig ned i et unavngivet europæisk land. På grund af hensynet til hendes sikkerhed holdes slutdestinationen hemmelig for offentligheden.