Prøv avisen
Interview

Astrologer kæmper i dag for at få indtægter

69-årige Karl Aage Jensen har siden 1970’erne stået for astrologiske konsultationer og foredrag. – Foto: Emil Kastrup Andersen

For et par årtier siden blomstrede astrologien i Danmark med aftenskolekurser og horoskoper til enkeltpersoner, par og virksomheder. Nu nøjes mange med gratis stjernetydning på nettet, siger astrolog Karl Aage Jensen, der står bag magasinet Horoskopet, der netop har haft 25-årsjubilæum

”Hvornår er du født?”.

Det spørgsmål er Karl Aage Jensen vant til at stille dem, der sidder over for ham på kontoret i AstrologiHuset i København. Og hvis Kristeligt Dagblads udsendte vil forstå, hvordan han arbejder, er det nødvendigt med et svar.

Det får han så. Fødselsdato, klokkeslæt og fødeby tastes ind i et program på computeren, og Karl Aage Jensen afslutter med et hårdt tryk på tastaturets enter-knap. Frem på skærmen kommer et diagram, som ligner et ur, hvor tallene er skiftet ud med 12 stjernetegn. Mellem tegnene er der streger og figurer, som viser, hvordan stjernerne, Solen, Månen og planeterne stod på det noterede fødselstidspunkt. Ud fra dette kan Karl Aage Jensen efter sigende finde sandheder om sin gæsts personlighed og liv.

”Du er en sjælden ting i astrologien, for du har ascendant i fiskene. Det er der næsten ingen danskere, der har,” begynder han sin analyse og forklarer, at ascendanten er det tegn, som afgør, hvordan man er udadtil.

”Det passer med, at du har de store drømmende øjne og den blødhed og venlighed, der også karakteriserer fisken,” fortsætter han.

Egentlig handler besøget i centret hos Karl Aage Jensen ikke om at få lagt et horoskop, men om at blive klogere på astrologiens udvikling i Danmark. Siden 1970’erne har den 69-årige leder af AstrologiHuset stået for astrologiske konsultationer og foredrag, og han er i dag også ansvarlig for magasinet Horoskopet, som i slutningen af sidste år fejrede sit 25-årsjubilæum. I dag har magasinet godt 800 faste abonnenter, mens 200 køber det i kiosker. Tidligere var der ifølge Karl Aage Jensen over 1000 abonnenter.

”Interessen for astrologi blandt danskerne kører op og ned. Fra 1970’erne steg interessen, og den boomede i 1980’erne og 1990’erne, hvor der virkelig var gang i aftenskolerne. Man kunne næsten mæske sig i opgaver med undervisning og i konsultationer. I dag skal vi i højere grad kæmpe for at få indtægterne til at passe med udgifterne,” siger han.

Tidligere kunne Karl Aage Jensen have to konsultationer om dagen. I dag har han cirka tre om ugen.

”Vi er i konkurrence med nettet i dag, hvor du kan få alt hurtigt og gratis. Det gør astrologien mere tilgængelig, men os mindre relevante.”

Astrologien voksede frem sammen med interessen for det nyreligiøse i 1970’erne, hvor der over hele landet blev holdt foredrag, kurser og etableret astrologiskoler. I 1990 startede Karl Aage Jensen et astrologisk akademi, hvor folk blev uddannet til selv at læse horoskoper for privatpersoner, par og virksomheder, hvilket også var mere normalt dengang. Restaurantkæden Jensens Bøfhus havde eksempelvis en erhvervsastrolog tilknyttet, og selv lagde Karl Aage Jensen horoskoper for fodboldklubben FCK og flere af dens spillere, da den blev stiftet i 1992. Gennem årene har han haft besøg af omkring 500 firmaer, og han vil tro, at knap 20 procent af klienterne i dag er enkeltmandsvirksomheder. Derudover har der altid været mange kvinder blandt klienterne og læserne af Horoskopet, som udkom første gang i 1992 under navnet Galaksen. Da magasinet i 1997 blev omdøbt til Horoskopet, havde Karl Aage Jensen valgt håndboldspilleren Anja Andersens fødselsdag til lanceringen, da der ifølge ham var et godt horoskop den dag.

Håndboldspilleren kom også til at pryde den første forside af Horoskopet, og siden har der været kendte at finde i alle udgivelser, da dette ifølge Karl Aage Jensen sælger godt hos målgruppen. I de seneste udgivelser har man blandt andet kunnet læse, hvorfor skuespilleren Sofie Lassen-Kahlke vandt tv-programmet ”Vild med Dans”, og hvorfor Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har skærpet konflikten på det seneste. Forklaringen på det sidste er, at Jong-un for tiden påvirkes af dværgplaneten Pluto.

”Det er altid vigtigt, når Pluto er inde i billedet, for den betyder store ændringer. Når folk bliver skilt, dør eller omvendt begynder på en frisk, er det altid Pluto,” siger Karl Aage Jensen, som kan trøste Kristeligt Dagblads udsendte med, at Pluto ikke længere påvirker journalistens horoskop.

I de kommende år lader fiskenes planet Neptun – som står for bløde værdier, intuition og det alternative – i stedet til at have indflydelse.

”Hvis du begynder at drømme mere i den kommende tid eller at interessere dig for, om der er mere mellem himmel og jord, så er Neptun forklaringen,” siger han.

I dag udfordres astrologien ifølge Karl Aage Jensen af de mange andre terapiformer, der dukkede op i 2000’erne.

”Det var fuldstændig vanvittigt, som det væltede frem med nye ting. Men det er jo altid godt for kunden. De seneste 10 år har folk været vilde med håndlæsning, og nu tror jeg, clairvoyance bliver det helt store. Og så kommer astrologi måske tilbage i varmen, hvis ikke der da kommer noget nyt,” siger han.

Foreningen Astrologisk Selskab har registreret godt 50 praktiserende astrologer i Danmark, hvoraf de fleste ikke kan leve af astrologien alene. Til gengæld har deres tilknyttede skole Astrologisk Akademi 65-70 elever i dag, hvilket ses som højt. Men også på skolen har fokus ændret sig, siger Karl Aage Jensen.

”Da jeg underviste, tog jeg folk med på messer, så de kunne blive oplært i, hvordan man hurtigt lægger et horoskop. Nu er der fokus på at bruge astrologi til at arbejde med sig selv og ikke med andre. Man skal optimere sin egen indsats over for perioder præget af bestemte planeter. Man styrker forsvarsberedskabet mod planetære værdier,” siger han.

Mange vil sige, at de ting, astrologer fortæller, er noget, man altid kan sige. At de nævner karaktertræk, de fleste har, eller forudser, at der enten sker en noget meget godt eller meget skidt, og man dermed er godt dækket ind.

”Det er klart, at nogle ting kan gå flere veje, men værdierne, der er i spil, er de samme. Jeg ved godt, nogle er skeptiske, men så er det, fordi de ikke har sat sig ind i, hvordan astrologi fungerer.”

Så du har aldrig taget fejl?

”Det sker. Men så er det ofte knyttet til, at folk kommer med det forkerte fødselstidspunkt. Jeg har haft klienter, hvor jeg ikke kunne få horoskopet til at passe, og hvor det netop viste sig, at de havde oplyst et forkert klokkeslæt. Det samme gælder de politikere, jeg undersøger til vores magasin, hvor jeg stort set altid mangler fødselstiderne. For eksempel troede jeg ikke, at Trump ville blive præsident, men det gjorde han. Når man mangler fødselstiderne, stiger usikkerheden.”