Astrologien har fået nyt liv på nettet

Nettets muligheder har skabt fornyet interesse for horoskoper. Kirken bør komme med et modsvar til stjernetydningen, lyder det fra præst

Der findes ikke nyere undersøgelser af danskernes forhold til astrologi, men hjemmesiden horoskopnettet.dk, som i gennemsnit har 6000 unikke brugere hver dag, oplyser, at 88 procent er kvinder, og 72 procent er mellem 35 og 64 år.
Der findes ikke nyere undersøgelser af danskernes forhold til astrologi, men hjemmesiden horoskopnettet.dk, som i gennemsnit har 6000 unikke brugere hver dag, oplyser, at 88 procent er kvinder, og 72 procent er mellem 35 og 64 år. Foto: Shutterstock/ Ritzau Scanpix.

Over 10 millioner. Så mange mennesker har hentet den amerikanske applikation Daily Horoscope ned på deres telefon eller tablet for dagligt at få et bud på, hvad der vil ske i deres liv, fortalt ud fra himlens stjerner. Omkring lige så mange følger årligt med på hjemmesiden Astrologyzone, og kan man ikke lide de to, så findes der mange flere både dansk- og engelsksprogede applikationer og hjemmesider at vælge mellem.

Ud over at være at finde i magasiner og aviser har horoskoper de seneste år oplevet en digital vækst, som har gjort den gamle stjernetydning mere tilgængelig og læst end nogensinde.

Det gælder både i udlandet og i Danmark, siger Kirstine Munk, som for nogle år siden skrev ph.d. på Syddansk Universitet om astrologi i det moderne samfund og fortsat følger området tæt.

”Stort set alle bruger det lidt, og med digitaliseringen er astrologi gået hen og blevet allemandseje. Hvor den før var en praksis forbeholdt fagastrologer, kan alle nu være med på nettet og finde horoskoper tilpasset deres sprog og behov,” siger hun.

Som eksempel findes der i dag horoskoper, som fokuserer på finansiel vejledning, dating og på at vejlede om kost ud fra astrologi.

Internettet betyder dog også, at der i dag dyrkes en mere overfladisk udgave af astrologien end i 1980’erne og 1990’erne, hvor danskerne gik mere til astrolog og på aftenskolekurser. Man ser heller ikke på samme måde horoskoper som absolutte sandheder, men har stadig et ønske om, at verden hænger sammen på et spirituelt plan, siger Kirstine Munk.

”Vi lever i et samfund, hvor tempoet er højt, og hvor vi kan opleve at miste fodfæstet. I den usikkerhed har man brug for at få en selvdefinition. Det er en af grundene til, at horoskoper er blevet så populære på internettet. Den lille daglige beskrivelse er en inspiration til at forstå sig selv og se nye muligheder,” siger hun.

Der findes ikke nyere undersøgelser af danskernes forhold til astrologi, men hjemmesiden horoskopnettet.dk, som i gennemsnit har 6000 unikke brugere hver dag, oplyser, at 88 procent er kvinder, og 72 procent er mellem 35 og 64 år.

Trods interessen bliver astrologi dog næppe stort igen lige foreløbig, vurderer lektor i religionssociologi ved Aarhus Universitet Lars Ahlin, som er en af landets førende forskere i danskernes spiritualitet. For ifølge ham strider den mod vores dominerende livsforståelse i dag.

”Fra 1980’erne begyndte tankegangen om, at vi ikke skal stole på velfærdssamfundet, men os selv, at dominere. Den unge generation er derfor vokset op med, at de aktivt skal styre deres eget liv og tage ansvar for deres valg. Den opfattelse passer ikke godt sammen med troen på, at en fødselsdato styrer vores liv. Den tro gør os til passive objekter,” siger han.

Ifølge sognepræst i Korsvejskirken ved København Martin Herbst kan man positivt sige, at interessen for astrologi peger på, at mange har en fascination og længsel efter noget større.

”Problemet er, at de stopper ved stjernerne og gør dem til skæbnebestemmere og ansvarlige for vores handlinger. Så er man gået helt galt i byen. For dermed glemmer man, at mennesket har en fri vilje. Det er jo ikke stjernernes skyld, hvis vi opfører os ondt over for hinanden. Spørgsmålet er, hvad kirken vil gøre ved, at mange længes, men ikke kommer længere end til stjernerne,” siger han.