Ateist graves op fra kirkegård efter 19 år – skal ikke ligge i indviet jord

Man skal ikke ligge i indviet jord, hvis man ikke er troende, mener familie til ateistisk kvinde

"Vores mor betragtede sig ikke som kristen, og det gør vores far heller ikke. Hun var ikke kirkegænger og deltog ikke i kristne handlinger af nogen slags. Vi er ikke opdraget som kristne, og det var derfor en overraskelse for os, at hun blev begravet på en kirkegård, og mest af alt at hun blev begravet i indviet jord,” skriver datteren Rebecca Crow i sin anmodning til den britiske kirkedomstol, der har givet familien medhold.
"Vores mor betragtede sig ikke som kristen, og det gør vores far heller ikke. Hun var ikke kirkegænger og deltog ikke i kristne handlinger af nogen slags. Vi er ikke opdraget som kristne, og det var derfor en overraskelse for os, at hun blev begravet på en kirkegård, og mest af alt at hun blev begravet i indviet jord,” skriver datteren Rebecca Crow i sin anmodning til den britiske kirkedomstol, der har givet familien medhold. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Helt usædvanligt har familien til en kvinde, der blev begravet for 19 år siden, fået lov til at grave liget op. Argumentet er, at deres mor var ateist, og at hun derfor ikke skal ligge i indviet jord.

Tilladelsen er et brud med de ellers strenge regler i Church of England, som siger at en begravelse i indviet jord ikke kan gøres om.

Men en kirkedomstol har givet familien medhold i, at begravelsen for 19 år siden var en ”fundamental fejltagelse”.

”For en familie af overbeviste ateister var en kristen begravelse ikke det rette valg. Døtrene har på bedste vis forsøgt at ære og finde en mening i mindet om deres mor ved at besøge hendes grav, men de nåede til et punkt, hvor det, der skulle give dem trøst, i stedet havde den modsatte effekt,” siger Morag Ellis, der er dommer ved den kirkelige domstol, som nåede frem til at give den usædvanlige tilladelse, til avisen Daily Telegraph.

Sagen handler om de jordiske rester af Gwendolen Patricia Crow. Hun var 58 år, da hun mistede livet i en bilulykke. Familien bestående af ægtemænd og tre døtre var i chok, og de overlod det praktiske omkring begravelsen til en nær ven af familien, som er kristen. Derfor endte hun med at blive stedt til hvile på kirkegården ved St. Nicholas-kirken i byen Charlwood i Surrey.

Døtrene har længe undret sig over begravelsen på en kirkegård, men troede, at det var faderens valg, selvom begge forældre var erklærede ateister og opdrog deres børn i den ånd. Men det tog næsten 20 år, før familien havde den samtale, som gjorde det klart, at det ikke var noget, faderen havde ønsket.

”Vores mor betragtede sig ikke som kristen, og det gør vores far heller ikke. Hun var ikke kirkegænger og deltog ikke i kristne handlinger af nogen slags. Vi er ikke opdraget som kristne, og det var derfor en overraskelse for os, at hun blev begravet på en kirkegård, og mest af alt at hun blev begravet i indviet jord,” skriver datteren Rebecca Crow i sin anmodning til kirkedomstolen.

Afgørelsen fra dommer Morag Ellis er baseret på, at familien var dybt traumatiseret over dødsfaldet, og at det var med de bedste intentioner, at en ven af familien arrangerede en kristen begravelse. Med afgørelsen kan familien nu få den afsked med deres mor, som hun skulle have haft for næsten 20 år siden. Når de jordiske rester er gravet op, vil de blive kremeret, og familien vil sprede asken i haven, som Gwendolen Patricia Crow holdt af at arbejde i.