Ateist-kampagner får færre til at døbe deres børn

Flere melder sig ud af folkekirken, og færre får deres børn døbt

Man skal 17 år tilbage, før medlemsfrafaldet var større end i år. Som forklaring på den dalende kurve kan nævnes, at færre får deres børn døbt – endda selvom antallet af fødsler er steget.
Man skal 17 år tilbage, før medlemsfrafaldet var større end i år. Som forklaring på den dalende kurve kan nævnes, at færre får deres børn døbt – endda selvom antallet af fødsler er steget. Foto: Arkiv

Andelen af danskere, der er medlem af folkekirken, har aldrig været lavere end nu. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 81,5 procent af danskerne er medlem af folkekirken mod 82,1 procent sidste år.

Man skal 17 år tilbage, før medlemsfrafaldet var større end i år. Som forklaring på den dalende kurve kan nævnes, at færre får deres børn døbt endda selvom antallet af fødsler er steget. Desuden er der flere aktive udmeldinger af folkekirken i 2008 meldte knap 10.000 danskere sig ud af folkekirken svarende til 11 procent flere end året før.

Ifølge Viggo Mortensen, professor i teologi ved Aarhus Universitet, er det bemærkelsesværdigt med de mange udmeldelser.

Det tyder på en øget bevidsthed om det kirkelige tilhørsforhold, og at man kan unddrage sig det. Det kan meget vel være en følge af den aggressive ateisme, siger Viggo Mortensen.

Han henviser blandt andet til Humanistisk Samfunds fokus på fadervor i folkeskolen. Samme forening har været fremme med et tilbud om gudeløse begravelser og bryllupper, og Ateistisk Selskab har blandt andet fået meget omtale om sin øl Gudeløs, der skal få ikke-troende til at melde sig ud af folkekirken.

I det sidste kvartal af 2008 var der knap en tredjedel flere udmeldelser af folkekirken end året før. Men det er ikke udmeldelserne, men de færre indmeldelser, der er det helt store problem, mener Viggo Mortensen:

De færre indmeldelser er et vidnesbyrd om, at den kristne tradition om at melde sine børn ind i folkekirken ved dåb står på vaklende fødder. På sigt er det langt værre, for det kræver større overvindelse at tilslutte sig aktivt i en sen alder, siger han.

Sidste år var der 1520 færre barnedåb end i 2006, hvor godt 54.700 børn blev døbt.

Peter B. Andersen, religionssociolog ved Københavns Universitet, er også overrasket over de mange udmeldinger. For ifølge ham skal der meget til, før folk melder sig ud selv i 2001 og årene efter, hvor der var en heftig debat om forholdet mellem kirke og stat, var der meget få udmeldelser, påpeger han. Han er dog ikke overbevist om, at de ateistiske kampagner er forklaringen på udmeldelserne.

Derimod ser han også faldet i antal barnedåb som et udtryk for, at danskerne selv vil vælge deres tro.

Det er del af en længere udvikling mod, at flere forældre overlader beslutningen om religiøst tilhørsforhold til børnene selv. Man kan sige, at voksendåb, som nogle af de små kristne trossamfund har stået for, nu siver ind i dele af folkekirken, siger Peter B. Andersen.

Viggo Mortensen understreger, at den nedadgående kurve også skal ses i lyset af, at antallet af indvandrere med anden tro stiger dermed bliver medlemstallet mindre. Ifølge ham er det begrænset, hvad folkekirken kan gøre for at knække kurven.

Biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen, mener derimod, at der kan gøres en hel del.

Vi skal fortsætte det gode arbejde, der er i gang med minikonfirmander, og vi skal være mere tydelige i, hvad kristendommen er både i vores forkyndelse og formidling af evangeliet, siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).

Man skal 17 år tilbage, før medlemsfrafaldet var større end i år. Som forklaring på den dalende kurve kan nævnes, at færre får deres børn døbt – endda selvom antallet af fødsler er steget. -
Man skal 17 år tilbage, før medlemsfrafaldet var større end i år. Som forklaring på den dalende kurve kan nævnes, at færre får deres børn døbt – endda selvom antallet af fødsler er steget. -