Ateister har svært ved at byde ind på kriser

Nationale tragedier som Newtown-massakren sætter USAs ateister på sidelinjen

ARKIVFOTO 2010 af Per Stig Møller og Lene Espersen-- Selvom Lene Espersen (K) fjernede Per Stig Møller (K) for selv at indtage den normalt populære post som udenrigsminister - giver den tidligere udenrigsminister den nuværende baghjul i en ny meningsmålin
ARKIVFOTO 2010 af Per Stig Møller og Lene Espersen-- Selvom Lene Espersen (K) fjernede Per Stig Møller (K) for selv at indtage den normalt populære post som udenrigsminister - giver den tidligere udenrigsminister den nuværende baghjul i en ny meningsmålin. Foto: MIKE SEGAR Denmark.

Ateismen er i fremgang i USA, men i krisetider har de amerikanske ikke-troende vanskeligt ved at finde deres plads i det nationale fællesskab.

Det viste for eksempel skoleskyderiet i Newtown i december, som udløste landesorg i hele USA.

LÆS OGSÅ: Våbenkontrol deler USAs kristne

To dage efter skyderiet stod præsident Barack Obama i spidsen for en tværreligiøs mindehøjtidelighed, og protestantiske, katolske, muslimske og jødiske ledere over hele USA forsøgte at trøste og hjælpe amerikanerne med at drage mening af det brutale drab på 27 børn og voksne.

Mens religiøse stemmer spiller en væsentlig rolle i amerikanernes nationale sorgbearbejdelse, har landets humanister et paraplybegreb, der dækker over ateister, agnostikere, sekularister og fritænkere været påfaldende fraværende, påpeger flere debattører og nyhedsmedier.

Begivenheder såsom præsidentens tværreligiøse mindehøjtidelighed udelukker i al væsentlighed ikke-troende. Men Newtown-skyderiet belyser også den ritualløse ateismes fokus på individualisme og dens manglende evne til at samle mennesker, erkender Greg M. Epstein, der er humanistisk feltpræst på Harvard University og forfatter til bogen Good With-out God (God uden Gud).

Det, religion kan tilbyde folk i øjeblikke som disse mere end teologi, mere end guddommeligt nærvær er fællesskab. Og vi har brug for at tilbyde en alternativ form for fællesskab, hvis vi skal betyde noget for det voksende antal mennesker, som siger, at de ikke er troende, siger han til avisen New York Times.

Marginaliseringen af de amerikanske ateister forstærkes af, at enkelte højrekristne debattører trækker en lige linje mellem Newtown-tragedien og den voksende sekularisering af samfundet.

I dagene efter skyderiet erklærede den tidligere republikanske præsidentkandidat Mike Huckabee eksempelvis, at voldshandlinger som den begået af den 20-årige Newtown-gerningsmand, Adam Lanza, skyldes, at vi systematisk har fjernet Gud fra vores skoler, mens stifteren af den store evangelikale gruppe Focus on the Family, James Dobson, betegnede tragedien som Guds straf.

Millioner af mennesker har besluttet, at Gud er irrelevant eller ikke eksisterer (). Tro mig, det vil få konsekvenser. Jeg mener, at vi har vendt ryggen til Skrifterne og til den almægtige Gud, og jeg tror, at han har nedkaldt sin straf over os, lød det fra James Dobson.

Ifølge en nylig landsdækkende undersøgelse fra det anerkendte Pew Research Center er andelen af amerikanere, der betegner sig som nones (det vil sige uden religiøst tilhørsforhold), vokset fra 15 procent til 20 procent i løbet af de seneste fem år.