Ateistisk øl skal få folk til at melde sig ud af kirken

Ikke-troende skal melde sig ud af folkekirken, hvis ikke de tror på Gud. Det er formålet med en ny ateistøl, som både biskop og teolog finder inspirerende. De afviser ikke, at kirken også kunne få sin egen øl

En ny ateistisk øl er snart at finde i danske specialbutikker og barer. Øllen ”Gudeløs” skal ifølge næstformand i Ateistisk Selskab, Jonathan Szpirt, få ikke-troende til at melde sig ud af folkekirken. –
En ny ateistisk øl er snart at finde i danske specialbutikker og barer. Øllen ”Gudeløs” skal ifølge næstformand i Ateistisk Selskab, Jonathan Szpirt, få ikke-troende til at melde sig ud af folkekirken. –. Foto: Mette Frandsen.

En ny øl skal sætte fokus på ateismen og få ikke-troende til at melde sig ud af folkekirken. Det er Ateistisk Selskab, der sammen med Bryggeriet Djævlebryglancerer øllen Gudeløs. Med øllen følger en lille brochure, der fortæller om ateisme, og i nogle barer vil der også være blanketter til udmeldelse af folkekirken. Hver gang en øl ryger over baren eller ned i indkøbskurven, donerer bryggeriet en krone til Ateistisk Selskab.

Jonathan Szpirt, næstformand i selskabet, peger på, at der er meget signalværdi i øllen.

For det viser, at ateister ikke er så hellige. De har det sjovere, fordi de ikke skal leve op til en masse oldtidsdogmer, men kan definere deres eget liv, siger han.

Ifølge biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen, er det fordomsfuldt at tro, at kristne ikke drikker øl. Han mener, Gudeløs er et udtryk for, at de ateistiske foreninger er blevet mere aggressive i deres kommunikation. Men han erkender, at det er et smart træk, som folkekirken måske kunne lære af:

Vi er ikke gode nok til at markedsføre troen. Men vi insisterer også på at grave et spadestik dybere. For det er vigtigt, at man også har mulighed for en samtale med præsten og ikke bare får en indmeldelsesblanket. Men kirken burde også være der. Det ville være vældig godt, hvis vi på samme måde kunne få folk til at diskutere deres tro, siger Karsten Nissen.

Han kunne godt forestille sig, at folkekirken også fik sin egen øl, som passende kunne hedde Næstekærlighed eller Solidarity.

Og det kunne Simon Kangas Larsen, cand.theol. og direktør i Danmarks Kirkelige Mediecenter, også. Han peger på, at mange fejlagtigt har et indtryk af kirken som en støvet størrelse. For kradser man i overfladen, er der mange spændende aktiviteter.

Men kirken er ikke god nok til at være synlig, og derfor har den et problem. Her bliver idéen om en øl interessant. For hvor en folkekirkeøl bliver sat på bordet, vil der med garanti åbnes op for en dybere snak om kristendom og tro, siger han.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk

En ny ateistisk øl er snart at finde i danske specialbutikker og barer. Øllen ”Gudeløs” skal ifølge næstformand i Ateistisk Selskab, Jonathan Szpirt, få ikke-troende til at melde sig ud af folkekirken. –
En ny ateistisk øl er snart at finde i danske specialbutikker og barer. Øllen ”Gudeløs” skal ifølge næstformand i Ateistisk Selskab, Jonathan Szpirt, få ikke-troende til at melde sig ud af folkekirken. – Foto: Mette Frandsen.
Jonathan Szpirt, næstformand i Ateistisk Selskab. -
Jonathan Szpirt, næstformand i Ateistisk Selskab. - Foto: Jan Grarup/Polfoto