Baby-salmesang bringer fællessang ind i hverdagen

Baby-salmesangens succes er tegn på, at fællessang og salmesang igen bliver en mere fast del af danskernes kultur, mener salmeforsker og biskop

Baby-salmesangens udvikling fra eksperiment til landsdækkende tilbud i alle stifter er et udtryk for, at salmesang og fællessang så småt er ved at vende tilbage til danskernes kultur. Det mener to medlemmer af den tidligere salmebogskommission.

Provst Peter Balslev-Clausen fra Gentofte nord for København var sekretær på Salmebogskommissionen, der frem til 2003 forberedte den nye salmebog. Han er salmeforsker og professor i hymnologi. Han har gennem flere år med bekymring fulgt danskernes vigende opbakning til salmetraditionen og glæder sig derfor over, at baby-salmesangen har bredt sig så hurtigt ud over landet siden introduktionen i Sankt Pauls Kirke i København for tre år siden.

– Det her er et udtryk for, at nogle danskere ikke har lyst til, at salmesangen skal dø ud. Lige nu vender pilen den rigtige vej, og baby-salmesangen er en af vejene til, at fællessangen kan komme tilbage i danskernes hjem i hverdagen, siger Peter Balslev-Clausen.

– Jeg har nævnt det i flere forskellige sammenhænge, og jeg gentager det gerne: Skal dét at synge være noget normalt for et menneske, skal man helst begyndee ved selve livets begyndelse. Jeg synes, at hele konceptet med baby-salmesang er rigtig godt set, siger Peter Balslev-Clausen.

Han mener dog, at folkekirken og andre institutioner bør følge baby-salmesangen op med endnu flere tilbud til de nye generationer. Alternativt kan det indvundne ved baby-salmesangen blive tabt på gulvet, vurderer han.

– I praksis bliver det dog ikke nemt. Når de små børn bliver lidt større, begynder deres forældre på arbejde igen efter orloven, og så er der måske ikke tid til at følge op. Men man kan jo håbe, siger Peter Balslev-Clausen.

Biskop Erik Norman Svendsen, Københavns Stift, og i sin tid formand for Salmebogskommissionen, glæder sig som Peter Balslev-Clausen over, at baby-salmesangen har succes.

– Jeg synes, det er imponerende, sådan som salmesangen for de mindste og deres forældre har bredt sig. Det kan efterhånden være svært at være pessimist på salmesangens og fællessangens vegne, siger Erik Norman Svendsen.

I modsætning til Peter Balslev-Clausen har han i længere tid været optimistisk i forhold til danskernes salmetradition.

– Allerede i 1990'erne begyndte fællessangen at vende tilbage til skolerne og højskolen. Selvom salmesang og fællessang nok har været underdrejet i nogle år, har jeg aldrig været nervøs for, at de skulle dø ud, siger Erik Norman Svendsen og fremhæver den store interesse, da Salmebogskommissionen skulle udarbejde den nye salmebog.

revsbech@kristeligt-dagblad.dk