Prøv avisen

Bandholm Faderhusets endestation?

Bandholm Hotel ejes og drives af frikirken Faderhuset. Hotellet har lukket for daglig servering, men hver lørdag holder de åbent og serverer tre-retters menu for gæsterne. – Foto: Mette Frandsen.

En havneby med 732 indbyggere på Lolland er blevet hjemsted for en af vor tid mest omdiskuterede frikirker, som netop er blevet beskyldt for at udøve tortur mod børn. Kristeligt Dagblad har besøgt Bandholm for at undersøge, hvad der sker med Faderhuset og det lille samfund omkring dem

Solen sender de sidste varme stråler ned over den lille, lollandske havneby Bandholm. Små bindingsværkshuse ligger side om side med byens glas- og billedkunstudstilling. Stilheden i byen er overvældende, og kun få biler kører af og til forbi i de små gader. Ved siden af havnen, hvor færgen hver dag sejler folk til Askø, ligger en stor hvid bygning med udsigt over vandet. Navnet Bandholm Hotel pryder facaden ud mod gaden. Ejerne af hotellet er frikirken Faderhuset, som netop er blevet beskyldt for at udøve tortur eller mishandling mod børnene i menigheden.

Den stærkt kritiserede frikirke overtog i efteråret 2006 det gamle hotel samt flere villaer i byen. Frikirkens indtog i Bandholm medførte stor mediedækning, så Bandholm fik mere opmærksomhed end nogensinde før. Efter en omfattende renovering af hotellet, foretaget af menighedens medlemmer, slog de dørene op for gæster den første juni sidste år. Hotellet er ikke blevet nogen succes og kører i dag med et stort underskud.

Døren til Bandholm hotel er låst. På telefonen oplyser hotellets direktør, Carl Anker Mortensen, at Bandholm Hotel er lukket for servering til hverdag. Man kan overnatte på hotellet, og de holder åbent lørdag aften. Han forklarer, at det ikke kan betale sig at holde åbent i restauranten uden for turistsæsonen.

Det virker ganske fornuftigt, da gaderne i Bandholm er næsten mennesketomme. De få mennesker, man møder i byen, er ikke meget for at sige noget om Faderhuset. En lokal indbygger, der ikke er medlem af Faderhuset, mener dog, at der er andre grunde til, at hotellet ikke holder åbent:

Det er klart, at man har en forudindtaget holdning med hensyn til hotellet, fordi man hører meget om dem. Hotellet bruges til interne møder. Derfor er der ikke nogen, som vil spise der, siger han med et nik over mod Bandholm Hotel.

Han forklarer, at der er kommet en dårlig stemning blandt befolkningen over for frikirken. I begyndelsen var de åbne og inviterede til informationsmøde. Siden hen har de lukket mere og mere af:

Jeg vil nærmest sige, at de er gået under jorden. Al den mystik handler også om, at de ikke siger noget. En fjer kan nemt blive til 40 høns, forklarer han.

Flere gange peger han på en forbipasserende bil og fortæller, at det er en af dem fra Faderhuset. De hilser ikke på hinanden, fortæller den 45-årige beboer, som ikke vil oplyse sit navn. Han bor tæt ved lederen Ruth Evensens hus, hvor medlemmerne samles flere aftener om ugen, og han ønsker ikke, at de skal læse om ham i avisen.

Hvis de passer deres, så passer jeg mit, siger han.

I den anden ende af gaden ligger byens eneste indkøbssted. Tankpasser Rasmus Pedersen fortæller, at medlemmer af Faderhuset tit kommer og handler. Han har ikke noget problem med frikirken. Han ryster opgivende på hovedet over den kritik, hotellets ejere har fået:

Det hele er blevet blæst helt vildt op af aviserne. Jeg synes, det er noget fis, for der er jo ikke noget af det, som er bevist, siger han.

Så længe de gør deres ting for lukkede døre, så er han tilfreds med beboerne fra frikirken, forklarer han, mens han ser til de ristede pølser.

I udkanten af byen ligger Bandholm Kirke, hvor sognepræst Ebbe Blockman holder til. Han spår ikke Faderhuset en lang fremtid i sit sogn. Han forklarer, at frikirken lever som et parallelsamfund, der ikke har meget kontakt til befolkningen:

Det er et afsluttet kapitel. Jeg tror ikke, de bliver. Det helt afgørende er, hvordan økonomien udvikler sig, og jeg tror, det hele går rabundus på et tidspunkt, siger han og henviser til hotellets dårlige regnskaber.

René Dybdal Pedersen, ph.d. ved Aarhus Universitet og ekspert i små religiøse bevægelser, spår heller ikke Faderhuset en lang fremtid, hvis de ikke foretager nogle væsentlige ændringer af deres menighed:

Hvis Faderhuset skal overleve som religiøs gruppe, kræver det, at de får en anden profil og en anden leder, siger han.

Det kræver også, at samfundet glemmer dem, og at de får en helt ny linje. Gevinsterne skal ganske enkelt opveje udgifterne, og det mener han ikke, at de gør lige nu, som situationen er for frikirken.

Tilbage i Bandholm står hotellet, som Faderhusets sidste bastion. Et gardin bevæger sig, men der er ikke ikke en sjæl at se i de store tomme vinduer. Gæsterne lader vente på sig, men på lørdag kan man igen komme indenfor til tre-retters menu med gammeldags oksesteg på menuen serveret af folk fra menigheden, der står klar til at byde inden for på Bandholm Hotel.

hvid@kristeligt-dagblad.dk

Bag Bandholm Hotel er endestationen for museumsbanen, der kører mellem Maribo og Bandholm. Spørgsmålet er, om Bandholm bliver endestationen for Faderhuset, som i dag nærmest er gået under jorden. – Foto: Mette Frandsen.