Baptistkirke fylder 150 år

I morgen fejrer Danmarks ældste baptistkirke, Oure Baptistmenighed, sin 150-års fødselsdag

Der er 50 års forskel på 29-årige Rikke Nilsson og 79-årige Jørgen Rasmussen, som til daglig arbejder tæt sammen i den nu 150 år gamle baptistkirke i Oure. -- Foto: Nordfoto.
Der er 50 års forskel på 29-årige Rikke Nilsson og 79-årige Jørgen Rasmussen, som til daglig arbejder tæt sammen i den nu 150 år gamle baptistkirke i Oure. -- Foto: Nordfoto.

Det er forståeligt, at Carl Nielsen, H.C. Andersen og andre litterære fynboer følte sig inspireret på øen i midten, som denne mandag morgen ligger badet i usædvanlig skarp sol. Der er stadig en smule rimfrost i kanterne, da Fynbus nummer 910 sætter af sted fra Nyborg med retning mod Svendborg. Landevejen er som en lang allé med knudrede efterårstræer og vejskilte som peger mod finurlige steder som Øksendrup og Svindinge.

Ligeså eventyragtig og idyllisk er scenen i landsbyen Oure, som ligger midt på busruten, og som huser Danmarks ældste ibrugværende baptistmenighed. Kirken ligger selvfølgelig, fristes man næsten til at sige, strategisk smukt placeret over for en lille sø, hvor der er masser af fugleliv i de omkringliggende hække.

Liv er der også stadig i den aldrende menighed, som blev stiftet i 1855, efter at en gruppe baptister brød ud af den daværende Langelandsmenighed og grundlage en ny i Oure. Selve kirkens bygning i herregårdsstil blev indviet den 15. november 1857.

Det fortæller menighedens ældste nulevende medlem, Jørgen Rasmussen på 79 år, som både før og efter sin bekendelsesdåb for knap 60 år siden er kommet fast i kirken. I dag passer han stadig sit job som menighedsrådsformand og er fast organist i kirken om søndagen.

Ifølge historien skulle Jørgen Rasmussens oldefar, Rasmus Rasmussen fra Oure Mark, nemlig være den første på Sydfyn, som blev døbt med den nytestamentlige dåb. Det skete allerede i november 1841, hvor dåben stadig – og uanset vejret – foregik udendørs. I dag er det baptistiske dåbsritual, som er kendetegnet ved at hele legemet skal dyppes under vand, flyttet ind i kirken.

– Personen, som skal døbes, har for det meste en hvid kjortel på og går så sammen med præsten ned i bassinet, hvor præsten døber vedkommende, forklarer Rikke Nilsson, som i mellemtiden er stødt til. Hun er 29 år og ungdomspræst i kirken.

– Vi kalder det en dåbsgrav, fordi vi symbolsk skal dø, renses og blive født på ny. På den måde kommer vi op af vandet som nye mennesker, siger Rikke Nilsson.

Selv har hun færdedes i baptistkredse, siden hun var barn, og kommer egentlig fra Herlev. Hun valgte at takke ja til stillingen som ungdomspræst i Oure, da menigheden er forholdsvis ung med en del børn og teenagere. Hendes mål er at engagere flere unge til at tage del i kirkens arbejde. Det er meget vigtigt for hende og resten af menigheden, at nogle af de yngre folk bliver i området eller i hvert fald flytter tilbage.

– Vi er helt klart blevet færre de sidste 50 år. Før var vi omkring 45 til gudstjenesterne, hvor vi i dag er nede på 25 faste kirkegængere, fortæller Jørgen Rasmussen.

I morgen på den store jubilæumsdag forventer Rasmussen og Nilsson fuldt hus med omkring 100 gæster, som både kommer fra Californien og Svendborg. Der er festgudstjeneste klokken 11, hvor baptisternes generalsekretær, Jan Kornholt, forestår prædiken, mens Rikke Nilsson holder mindetale.

schelde@kristeligt-dagblad.dk