Beatles-guruen gjorde meditation stueren

I slutningen af 1960’erne blev Maharishi Mahesh Yogi kendt som guru for The Beatles. Trods løbende beskyldninger om at være fup og en sekt har den indiske læremesters bevægelse Transcendental Meditation fortsat mange tilhængere i Danmark og kurser over hele landet

Den indiske guru Maharishi Mahesh Yogi blev for alvor kendt i slutningen af 1960’erne, da The Beatles og andre popmusikere valgte at følge ham. Her ses han i januar 1968. –
Den indiske guru Maharishi Mahesh Yogi blev for alvor kendt i slutningen af 1960’erne, da The Beatles og andre popmusikere valgte at følge ham. Her ses han i januar 1968. – . Foto: Personalities/Ritzau Scanpix.

”Hvordan føles det?”

En mand i 30’erne kigger med en blanding af skepsis og åbenhed på Lene Rosengaard. Han vil vide, hvordan det er at opnå ”transcendental bevidsthed”, en tilstand, hvor kroppen er i dyb hvile, mens sindet er vågent.

”Oplevelsen er forskellig fra person til person. Nogle siger, at de oplever ’ingenting’ – at deres tanker forsvinder, og der er ro. Og andre ser farver og billeder eller hører lyde. Men det kendetegnende for alle oplevelser er, at det er noget rart,” svarer Lene Rosengaard ham.

Det er mandag aften, og i stuen i Lene Rosengaards herskabslejlighed i København har ni personer trodset novemberregnen for at høre hende tale om meditationsformen Transcendental Meditation, også kaldet TM, som hun i 29 år har undervist i og løbende holder små informationsmøder om.

Blandt de fremmødte er der mennesker med en baggrund inden for alt fra pædagogik til økonomi. Nogle har læst om teknikken på Facebook, mens et par stykker har hørt om den via den amerikanske filminstruktør David Lynch, som er stor tilhænger af Transcendental Meditation.

Lene Rosengaard finder en af instruktørens bøger om sin brug af teknikken frem fra et bord ved siden af sig og fortæller, at hun har 75 procent mandlige kursister på grund af ham.

På bordet ved siden af David Lynchs bog står et billede af den mand, som egentlig i højere grad burde nævnes, når der tales om Transcendental Meditation. En ældre mand med langt, gråt skæg, små æblekinder og et stort smil. Hans navn var Maharishi Mahesh Yogi, og han er kendt som den guru, der fra 1960’erne fik Transcendental Meditation udbredt over hele verden.

Her ses den amerikanske filminstruktør David Lynch i 2003 under en meditation i guruen Maharishi Mahesh Yogis Peace Palace i Maryland, USA. Han er et af de mest kendte TM- medlemmer i dag og var i 2005 var med til at stifte en TM-fond, som arbejder for bevidsthedsfokuseret undervisning til børn og voksne samt verdensfred. –
Her ses den amerikanske filminstruktør David Lynch i 2003 under en meditation i guruen Maharishi Mahesh Yogis Peace Palace i Maryland, USA. Han er et af de mest kendte TM- medlemmer i dag og var i 2005 var med til at stifte en TM-fond, som arbejder for bevidsthedsfokuseret undervisning til børn og voksne samt verdensfred. – Foto: Luke Frazza/Ritzau Scanpix

Selvom navnet i dag ikke umiddelbart får en klokke til at ringe hos de fremmødte i stuen på Østerbro eller hos mange TM-praktiserende generelt, lader den indiske gurus praksis til at leve i bedste velgående.

I 18 byer fordelt over hele Danmark kan man flere gange om måneden tilmelde sig informationsmøder hos lokale TM-lærere, som der vurderes at være omkring 50 af i dag. De samme lærere tilbyder månedligt kurser i meditationsformen, og TM-foreningen i Danmark har derudover en højskole i Nordvestsjælland og et kursussted i Kjellerup ved Silkeborg.

På foreningens danske hjemmeside vurderes det, at der er 45.000 TM-udøvere i Danmark og 6 millioner på verdensplan, hvor teknikken også har sit eget universitet og bruges på skoler, i fængsler og for krigsveteraner.

Hvordan TM mere præcist fungerer, vil Lene Rosengaard ikke demonstrere under informationsmødet. Den viden får man, hvis man køber sig til kursusforløbet, som indebærer fire dages undervisning og opfølgning for højst 10 personer ad gangen. De næste måneders kurser er fyldte, men fra januar har hun plads igen.

Lene Rosengaard kan dog røbe, at man ved hjælp af et særligt lydord kommer ned i en hviletilstand, der er dybere end ved andre meditationer, og herfra kommer ud over sin bevidsthedstilstand.

”Det er en meget enkel teknik, som er let at lære. Den kræver heller ikke en ændring af jeres livsstil, og det er ligegyldigt, om I er religiøse eller ateister,” siger hun og tilføjer, at det dog anbefales, at man mediterer 2 gange 20 minutter dagligt, hvis man vil have gavn af teknikken.

Gør man dette, vil man ifølge TM-læreren opleve, at kroppen langsomt helbreder sig selv. I dag bruges teknikken ofte til at forebygge stress, men TM-bevægelsen peger også på effekter som øget selvrealisering og kreativitet. Der er publiceret over 380 undersøgelser om teknikkens effekt på helbred og verdens tilstand, hvis resultater dog er blevet diskuteret af skeptikere.

Psykolog Svend Brinkmann kaldte det i en anmeldelse af instruktør David Lynchs bog fra 2017 om teknikken for ”en omgang spirituel bullshit” og ”fjollede teorier”, som belyses af forskere, der selv er tilhængere. I anmeldelsen nævner Brinkmann blandt andet den såkaldte Maharishi-effekt, der lyder, at man kan skabe fred i verden, hvis tilstrækkeligt mange praktiserer Transcendental Meditation.

Denne teori er dog fortsat anerkendt i bevægelsen, hvor der henvises til forskellige forsøg. Der blev blandt andet peget på et fald i antallet af ulykker og kriminalitet i Washington, efter at nogle tusinde TM-tilhængere havde mediteret i over tre uger foran Det Hvide Hus i juli 1993.

Blandt de kendte tilhængere af Transcendental Meditation i dag kan man ud over David Lynch nævne den amerikanske talkshowsvært Oprah Winfrey og skuespilleren Clint Eastwood. Oprindeligt var det dog opbakningen fra bandet The Beatles, der gjorde guruen kendt. Meditationslærer Svend Trier kan blandt andet huske, at han i 1967 så en avisannonce om, at ”Beatles-guruen” holdt foredrag i København, og tog af sted.

”Jeg var 15 år gammel og en del af en hippiegeneration, hvor der blev eksperimenteret med bevidsthedsudvidende stoffer. Men jeg var kommet til et punkt, hvor jeg gerne ville finde en mere naturlig måde at ’blive høj på’ og tænkte, at meditation måske kunne være løsningen. Da stoffer ifølge Maharishi ikke var foreneligt med at meditere, stoppede jeg. Det samme gjorde mange andre unge dengang,” siger Svend Trier, som efter foredraget i 1967 meldte sig ind bevægelsen, blev uddannet meditationslærer og endte med at være formand for organisationen i Danmark i en årrække.

Han husker særligt begyndelsen af 1970’erne som en storhedstid for Transcendental Meditation, hvor de flere tusinde tilhængere gik fra overvejende at være unge fra hippiegenerationen til at repræsentere en større del af befolkningen. I en periode var der over 100 uddannede undervisere.

”Jeg tror, Østens visdoms-traditioner ramte en spirituel søgen og samtidig tiltalte folk, fordi det ikke handlede om at tro på andet end de redskaber og erfaringer, man selv fik. Transcendental Meditation var sammen med andre bevægelser dengang med til at bane vejen for vor tids almene accept af meditation. Den gjorde meditation mere stueren,” siger han.

Svend Trier tilføjer, at Maharishi Mahesh Yogi som guru både dengang og i dag sandsynligvis har fyldt mere hos organisationens kernegruppe end kursisterne.

Svend Trier husker dog også, at han som formand i sin tid måtte forsvare organisationen flere gange i medierne. Dette skyldtes primært kritik fra Dialogcentret, som blev grundlagt i 1973 for at studere de nye religioner og tage stilling til dem på et kristent grundlag.

Ifølge Dialogcentret og dets leder, Johannes Aagaard, var Transcendental Meditation-bevægelsen en sekt, som forsøgte at skjule, at den lokkede folk ind i Østens religioner. En anden kritik gik på, at folk blev mentalt dårlige af meditationen. Et af de værste eksempler var, da et TM-medlem i Danmark i 1983 myrdede to andre medlemmer, som havde været på samme kursus som vedkommende selv.

Ifølge Svend Trier blev debatten om psykiske skader blæst ud af proportioner.

”Når man tager højde for, hvor mange der rent faktisk lærte meditationen, var det et meget begrænset antal, der blev syge, og der kom aldrig klar dokumentation for, at meditationen var den egentlige årsag. Samtidig skal man huske, at bevægelser som TM også vil kunne tiltrække folk med et mere skrøbeligt sind.”

I 1990’erne valgte Svend Trier at forlade TM-bevægelsen, og han har siden stiftet sin egen meditationsvirksomhed, Quantum Seminars.

”Jeg syntes, det udviklede sig til at blive for dogmatisk og for meget noget med, at ’vores teknik var den bedste’. Jeg tror ikke på, at der er én vej, der er den rigtige for alle mennesker. Men der var ikke plads til at udforske andre ting som TM-lærer. Jeg tror, vi var flere, der forlod det af den grund,” forklarer han.

Omkring årtusindskiftet mærkede TM-bevægelsen i Danmark et dyk i aktiviteten, men i dag er antallet af danskere, der lærer og bruger teknikken, kraftigt stigende. Det fortæller Bjørn Henriksen, der er TM-lærer på kursuscentret Maharishi Vediske Kursuscenter i Kjellerup ved Silkeborg. Ifølge ham skyldtes dykket sandsynligvis, at foreningen var lidt langsom til at tilpasse sin markedsføringsstrategi til de elektroniske medier.

”Vi har måttet justere vores markedsføring til et nyt medie, men ellers har intet ændret sig. Teknikken og den måde, vi underviser i den på, er nøjagtigt den samme måde som i begyndelsen, og bevægelsen er, som den altid har været.”

På samme måde fylder anerkendelsen af guruen Maharishi Mahesh Yogis betydning for Transcendental Meditation ifølge Bjørn Henriksen også i dag. Men det har aldrig været ensbetydende med, at bevægelsen var religiøs, ligesom Dialogcentret påstod, siger han.

”Deres kritik havde intet på sig. Vi blev også kaldt en sekt, hvilket vi absolut ikke er. Transcendental Meditation er et værktøj, som folk lærer og bruger derhjemme, som de vil. Der er ingen regler og ingen trosretning i TM. Man kan kombinere teknikkerne med den tro, man har, hvilket også bliver gjort,” siger han.

Beskyldningen for at være en sekt har dog ikke sluppet Transcendental Meditation helt. Da der i 2016 blev arbejdet på at få bygget et nyt TM-center på en mark i Østerby uden for Fredericia, lød der blandt andet protester fra flere lokale. En var forbavset over, at det folkevalgte byråd overvejede at åbne op for, ”at en sekt som Transcendental kan etablere et parallelsamfund i Fredericia”, mens en anden påpegede, at man ikke behøvede at lede længe, ”før det springer i øjnene, at det ikke er harmløs meditation, men bygger på et religiøst og sektlignende grundlag”.

Projektet blev ikke til noget, men til gengæld kom der et nyt TM-center i Vejle for nogle år siden. Og hvis den øgede interesse holder, vil Bjørn Henriksen ikke udelukke, at der på længere sigt kan komme flere centre.