Corona kan give kapeller pladsmangel: Overvej en urne frem for en kiste

Der kan opstå et kapacitetsproblem i de danske kapeller inden for en nær fremtid, frygter Danske Bedemænd. Danskerne skal muligvis vænne sig til tanken om ceremonier med urner, siger foreningens direktør

Ole Roed Jakobsen, direktøren for Danske Bedemænd, tvivler på, at der er kapelpladser nok i landet, hvis det skulle gå så galt med virusudbrudet, som det eksempelvis er gået i Italien. Det skyldes blandt andet, at nogle sognekirker de senere år har lavet lokale kapeller om til haveskure, vurderer han. Arkivfoto.
Ole Roed Jakobsen, direktøren for Danske Bedemænd, tvivler på, at der er kapelpladser nok i landet, hvis det skulle gå så galt med virusudbrudet, som det eksempelvis er gået i Italien. Det skyldes blandt andet, at nogle sognekirker de senere år har lavet lokale kapeller om til haveskure, vurderer han. Arkivfoto. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Pårørende, der havde forestillet sig, at et afdødt familiemedlem skulle jordbegraves på kirkegården, skal overveje, om de vil vælge en urne i stedet for en kiste.

Det er meldingen fra brancheforeningen Danske Bedemænd, der efter folkekirkens opdaterede corona-retningslinjer forudser, at der muligvis kan opstå et kapacitetsproblem i de danske kapeller og krematorier i den nærmeste fremtid.

”Jeg tror, det er i samfundets interesse, at vi tænker anderledes nu, så vi fortrinsvist bruger den kølekapacitet, vi har i danske kapeller, på dem, der har givet et udtrykkeligt ønske om at blive begravet i en kiste,” siger direktør i foreningen Ole Roed Jakobsen, idet han peger på, at kister kræver nedkøling, mens urner ikke behøver det.

I går udsendte folkekirkens 10 biskopper en opdateret vejledning af deres retningslinjer vedrørende coronakrisen. Her fremgår det, at kirkelige handlinger skal foretages med så få deltagere som muligt for at undgå smitte. Det gælder også begravelser.

Det har sat pårørende til afdøde i et dilemma. Enten skal de vælge at gennemføre begravelsen med kun de allernærmeste pårørende og så afholde et mindesamvær på et senere tidspunkt uden en kiste og ceremoniel jordpåkastelse.

Eller også skal de pårørende overveje at lade afdøde kremere nu og holde en ceremoni med urnen på et senere tidspunkt. Det er vi dog ikke så vant til herhjemme, lyder det fra Ole Roed Jakobsen.

”Når vi kigger på USA og andre steder, så er man ikke uvant med at holde en højtidelighed over en urne, men i Danmark er vi vant til en kiste. Og det er et brud med den tradition, vi muligvis skal til at foretage nu. Det ville kunne afhjælpe et eventuelt kapacitetsproblem,” forudser han med blikket rettet frem mod en voksende coronakrise, der kan føre til mange flere dødsfald inden længe.

Der findes cirka 500 krematoriepladser fordelt ud over hele landet, viser en optælling, som Danske Bedemænd foretog i 2018.

Landets krematorier arbejder lige nu på højtryk for at få klargjort så mange pladser som muligt, skrev Kirke.dk i sidste uge. På Glostrup Krematorium, der er et af danmarks største, er man klar til at brænde i døgndrift, hvis dødstallet fra coronaepidemien skulle eskalere voldsomt.

Alligevel tvivler Ole Roed Jakobsen på, at der er kapelpladser nok i landet, hvis det skulle gå så galt med virusudbrudet, som det eksempelvis er gået i Italien. Det skyldes blandt andet, at nogle sognekirker de senere år har lavet lokale kapeller om til haveskure, vurderer direktøren for Danske Bedemænd.

”Menighedsråd rundt omkring i landet bør kraftigt overveje at åbne de lokale kapeller på kirkegårdene, som nu bruges til noget andet. De har i flere år nedlagt dem til fordel for opbevaring af haveredskaber og græsslåmaskiner. Disse redskaber kan sagtens opbevares et andet sted til fordel for opbevaring af de døde medborgere, hvilket kapeller oprindeligt er bygget til med store tykke mure,” siger Ole Roed Jakobsen.