Prøv avisen

Benny Engelbrecht bliver vikar for kirkeminister

Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Når Joy Mogensen (S) går på barsel fredag, overtager transportminister Benny Engelbrecht (S) posten som kirkeminister. Han vil ikke mase noget igennem, vurderer tidligere ordfører

Fra i morgen skal Transport- og Kirkeministeriet dele leder. Det er nemlig blevet bestemt, at transportminister Benny Engelbrecht (S) skal vikariere for kirkeminister Joy Mogensen, når hun går på barsel på fredag.

Beslutningen blev offentliggjort i en pressemeddelelse fra Statsministeriet torsdag eftermiddag, hvor man samtidig kunne læse, at Rasmus Prehn (S), der er minister for udviklingssamarbejde, i samme periode skal fungere som kulturminister.

Benny Engelbrecht har blandt andet været finansordfører og fra 2014 til 2015 skatteminister for Socialdemokratiet. Det kirkepolitiske er arbejde dog ikke helt fremmed for ham, for han har tidligere siddet i Folketingets kirkeudvalg.

Og det var et område, han fandt interessant, fortæller tidligere folketingspolitiker Karen Klint, der var Socialdemokraternes kirkeordfører fra 2001 og frem til valget i år.

”De seneste år er der andre politiske områder, der har taget hans tid. Men han har altid fulgt med i de kirkepolitiske debatter med interesse. Han kender til debatterne, og derfor er jeg tryg ved, at man har valgt ham,” siger hun og tilføjer, at hun sagtens selv kunne have fundet på at anbefale ham til posten.

”Benny er historisk godt forankret og har en god føling med lokalsamfundet i det sønderjyske, hvor han er fra. Det er også en særlig god forudsætning for folkekirkeområdet, hvor sogneliv netop betyder meget.”

Karen Klint vurderer, at Benny Engelbrecht har forståelse for folkekirkens rummelighed.

”Han er ikke typen, der mener, at man skal mase ting igennem, bare fordi nogen måske synes, at det vil være mere passende i forhold til ligestilling og sådan. Han har forståelse for kirkens rummelighed og forståelse for andre trossamfund,” siger hun.

Konsekvensen af Joy Mogensens barsel kan dog meget vel være, at der de næste måneder bliver stille om kultur- og kirkepolitikken.

”Det bliver nogle områder, der kommer til at ligge brak. I praksis bliver det formentlig embedsværket, der overtager styringen af ministerierne,” siger Jarl Cordua, politisk kommentator på Radio24syv.

De to ministerafløsere kommer til at skulle følge de projekter til dørs, som Joy Mogensen allerede har sat i søen, mener Jarl Cordua. På kulturområdet drejer det sig hovedsageligt om et nyt medieforlig, mens det ifølge ham er sværere at pege på noget konkret projekt på kirkeområdet.

Derudover forestiller han sig ikke, at der vil blive sat nye politiske initiativer i gang i den periode, siger Jarl Cordua.

”Deres opgave bliver at videreføre den linje, som Joy Mogensen har lagt. Problemet er bare, at det er yderst vanskeligt at se, hvilke ambitioner hun har haft på kultur- og kirkeområdet. Det virker ikke til, at denne regering har en ambition om et kulturelt projekt, den vil løfte,” siger han.

Rasmus Prehn skal vikariere for Joy Mogensen som kulturminister. Men han er ikke kendt for sin kulturpolitik, siger Peter Mogensen, der er direktør for den politiske tænketank Kraka.

”Han er en god, all-round politiker, som helt sikkert vil klare det fint. Det er dog ikke umiddelbart kulturen, jeg forbinder ham med, hvis jeg skal være ærlig, men han har erfaringen og mestrer det politiske håndværk, der skal til,” siger Peter Mogensen.

Benny Engelbrecht (S) blev valgt ind i Folketinget i 2007. Her fik han blandt andet hjælp fra den sønderjyske rapper L:Ron:Harald, der skrev hans valgsang.