Prøv avisen

Beskidt vand dræber tusindvis af børn hver dag

INTERNATIONALT: Ny rapport peger på, at beskidt vand og dårlige sanitære forhold er et af verdens mest presserende sundhedsproblemer

Knap 6000 børn dør dagligt af diarré og tilsvarende sygdomme forårsaget af dårlige sanitære forhold. Halvdelen af alle verdens hospitalsenge er optaget af mennesker, hvis sygdomme stammer fra bakterier, de har fået ved at drikke eller bruge beskidt vand. Og i løbet af de seneste 10 år er flere børn døde af diarré, end der siden Anden Verdenskrig i alt er dræbt mennesker i krige og væbnede konflikter.

Det fastslår to af Storbritanniens førende udviklingsorganisationer i en ny rapport om vand og sundhed, The Human Waste. De to organisationer er den kirkelige nødhjælps- og udviklingsorganisation Tearfund og WaterAid, der udelukkende arbejder med at skaffe rent vand og gode sanitære forhold til verdens fattigste. De understreger i rapporten, at op mod 20 millioner børn risikerer at dø i udviklingslandene i løbet af de næste 10 år, fordi de mangler rent vand og toiletter.

- Børnene behøver ikke at dø af disse sygdomme. Det kan lade sig gøre at forebygge dem. Det er en stilfærdig tragedie gjort værre af en skandaløs mangel på politisk vilje i regeringerne til at gøre noget ved de ringe sanitære forhold, pointerer Tearfund og WaterAid.

Stor effekt

Generalsekretær i Unicef Danmark, Steen M. Andersen, peger på, at det ville give en utrolig effekt, hvis en større del af bistanden til de fattige lande blev koncentreret om at skaffe rent vand.

- Der er tale om et urimeligt og unødvendigt spild af liv, når vi har den viden og teknologi, der skal til for at løse problemet. Der er jo ikke tale om et kompliceret problem som hiv/aids, men om ét, det er uendelig enkelt at gøre noget ved, siger Steen M. Andersen.

Han hæfter sig ved, at rent drikkevand ikke blot sikrer børnenes overlevelse, men også giver dem et bedre liv, fordi de får tid og kræfter til at gå i skole. Derfor er han heller ikke i tvivl om, at det i første omgang er vigtigere at skaffe rent vand end at bygge skoler.

- Døde børn og syge børn lærer ingenting. Derfor nytter det ikke at bygge skoler, hvis noget så fundamentalt som rent vand mangler, mener han.

På samme måde betragter man hos Læger Uden Grænser rent vand og ordentlige sanitære forhold som forudsætningen for, at det overhovedet kan lade sig gøre at behandle sygdomme.

- Vi har en pensioneret læge, som engang sagde, at vand er den vigtigste medicin. Klarere kan det ikke siges. Hvis ikke der er rent vand, kan vi komme med nok så mange medikamenter, drops og piller. Det hjælper ikke, siger talsmand Michael Loau.

Derfor står rent vand og etablering af latriner også øverst på listen over forhold, der skal sikres, når organisationen rykker ud til et område.

- Det er en meget vigtig del af vores arbejde. Især børnene er meget sårbare, og det gælder om at forebygge smitsomme sygdomme som kolera så hurtigt som muligt, siger sygeplejerske Hanne Klink Jensen, der har været udsendt for Læger Uden Grænser et utal af gange.

Sponsorater

Brønde og rent drikkevand har traditionelt været et af de store indsatsområder for Folkekirkens Nødhjælp, som i slutningen af 1990'erne også kørte flere kampagner med vand som tema.

- Vand er et nøgleområde på mange måder, og det indgår i masser af vores projekter. Det eneste, der forhindrer os i at fokusere mere på det, er alle de andre problemer, som vi også forsøger at gøre noget ved, siger kampagneleder Stig Fogh.

Ikke mindst derfor glæder han sig over, at omkring 400 virksomheder samt enkelte privatpersoner og kirkesogne gennem de seneste fire år er gået ind i ordningen med at tegne sponsorater, der hver især finansierer byggeriet af en brønd. Netop i går modtog organisationen et tilsagn fra en privat giver, der ønskede at tegne sponsorater på 34 brønde.

ulla-poulsen@kristeligt-dagblad.dk