Prøv avisen

Bibelen har stor betydning for en million danskere

Danskerne er det folkeslag i Skandinavien, som læser mindst i Bibelen. - Foto: .

Ny undersøgelse kortlægger holdninger til Bibelen i Skandinavien

Danskerne har ikke glemt Bibelen. En ud af fem svarer, at den berømte bog har enten meget stor eller rimelig stor betydning for dem selv i en ny, stor undersøgelse, som for første gang er gennemført i alle tre skandinaviske lande.

- Det er spændende at læse og glædeligt at se, at danskerne tillægger Bibelen så stor betydning. Det er et udtryk for, at kulturkristendommen er stærk i Danmark, mener biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen.

Læser mindst i Bibelen
Undersøgelsen, der er foretaget i januar i år af det uafhængige svenske analyseinstitut Sifo Research International, viser også, at danskerne er det folkeslag i Skandinavien, som læser mindst i Bibelen.

Til gengæld er der både flere nordmænd og svenskere, som anser Bibelen for irrelevant.

- Bibelen er en del af danskernes bevidsthed. Det er ikke sikkert, at man læser den til dagligt, men den har alligevel stor betydning for danskerne kulturelt, samfundsmæssigt og trosmæssigt, lyder vurderingen fra generalsekretær i Bibelselskabet Tine Lindhardt.

Flest ældre
Ikke overraskende har alderen stor indflydelse på synet på Bibelen. Blandt personer over 60 år er det hele 34 procent, der tillægger Bibelen meget stor eller rimelig stor betydning, mens det til sammenligning gælder kun 10 procent af de 15-29-årige.

- Jeg tror ikke, det betyder, at Bibelen er på vej ud. Men unge i dag er ikke så stærkt bundne af traditioner og ritualer, siger biskop Karsten Nissen.

Svenskerne foran
Det er første gang, undersøgelsen laves i Danmark. Derfor kan man ikke se, om der er sket en udvikling i danske unges forhold til Bibelen.
Men da en lignende undersøgelse blev gennemført for fire år siden i Sverige, svarede syv procent af de 15-29-årige, at Bibelen havde stor betydning for dem. I den nuværende undersøgelse er andelen steget til 15 procent.

Biskop Nissen håber, det er en generel skandinavisk tendens:

- Svenskerne er ofte foran danskerne, og jeg håber, det afspejler en dansk udvikling, siger han.