Bibelen ligger altid hos Folketingets formand

Formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S) ser ingen nytte i at have Bibelen liggende på Folketingets talerstol. Men den ligger der alligevel

Der er ingen officiel regel om, hvad der skal ligge hos Folketingets formand, her Mogens Lykketoft (S).
Der er ingen officiel regel om, hvad der skal ligge hos Folketingets formand, her Mogens Lykketoft (S). Foto: Keld Navntoft/Scanpix.

Da Christian Mejdahl (V) var formand for Folketinget mellem 2003 og 2007, lå Bibelen altid ved formandens plads for at symbolisere de kristne værdier, Danmark er grundlagt på. Helt anderledes er det for nuværende formand Mogens Lykketoft (S).

”Jeg ser ingen som helst nytte i at have Bibelen liggende på Folketingets talerstol,” siger han.

Men Bibelen ligger der unægtelig. Det fortæller kirkeordfører Karen Klint (S), som i egenskab af tingsekretær har fast plads i stolen ved siden af formanden, når der er møde i Folketinget.

”Bibelen ligger på boghylden under bordet, og så kan formændene tage den frem, hvis der er brug for den,” siger hun og forklarer, at skikken stammer fra en politiker, der brugte mange bibelcitater i sine taler. Derfor kom Bibelen op til formanden, så man kunne tjekke citaterne efter.

Der er ingen officiel regel om, hvad der skal ligge hos Folketingets formand. Det er helt op til den enkelte formand. De fleste har dog Folketingets forretningsorden og Grundloven liggende. Men Christian Mejdahl havde også for eksempel Salmebogen liggende, mens den nuværende formand, Mogens Lykketoft, har bogen ”Folketinget efter valget 2011”. Selvom det er nyt for ham, at Bibelen ligger ved talerstolen, har han dog intet ønske om at fjerne den.

Men Enhedslistens Per Clausen synes ikke, at helligskriftet bør have den placering.

”Hvis det er for at tjekke citater, så har den vist udspillet sin rolle,” siger han.

”Jeg synes, det er en underlig sammenblanding af religion og politik.”