Birgitte Stoklund forlader Bibelselskabet til fordel for nyt job

Bibelselskabet skal have ny generalsekretær, for den nuværende forlader posten til fordel for en stilling i Helsingør Stift

Fra efteråret skal Birgitte Stoklund Larsen være stiftskonsulent i Helsingør Stift.
Fra efteråret skal Birgitte Stoklund Larsen være stiftskonsulent i Helsingør Stift. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Birgitte Stoklund Larsen siger i efteråret farvel og tak til Bibelselskabet, hvor hun har været generalsekretær siden 2015. Fremover skal hun være stiftskonsulent i Helsingør Stift. 

”Det har været et privilegium at være generalsekretær på Bibelselskabet i en periode, hvor vi har færdiggjort den nudanske oversættelse, Bibelen 2020. Det har på alle måder været en stor og givende opgave, og selvom det er vemodigt at sige farvel, synes jeg også, det er et oplaget tidspunkt at give stafetten videre," siger Birgitte Stoklund Larsen. 

I sin nye stilling kommer hun både til at være præst 25 procent af tiden – ved hvilken kirke er endnu ikke fastlagt – og leder for stiftets øvrige konsulenter. Og så skal hun stå for arbejdet med samskabelse, der for det meste betegnes som kirkens samarbejde med det offentlige om at skabe velfærd. Fænomenet deler vandene i kirkelige kredse for tiden. Kritikere påpeger, at det ikke er kirkens opgave at løse velfærdsopgaver for kommunen, og at kirken risikerer at give afkald på sin politiske neutralitet i samspillet. Andre fremhæver, at det rokker ved folkekirkens demokratiske struktur, fordi der er risiko for, at lokale menighedsråd hægtes af, når provstier og kommuner træffer beslutninger sammen.”

Derfor har det også vakt opsigt, at Helsingør Stift og biskop Peter Birch flere gange har brugt ordet ”samskabelseskonsulent” om den stilling, Birgitte Stoklund Larsen nu træder ind i. Birgitte Stoklund Larsen fastholder dog selv, at hun er ansat som stiftskonsulent. Omvendt ser hun heller ikke noget problem i samskabelsen. Hun kender kritikken og medgiver, at der findes eksempler på dårlig samskabelse. Men hun tror, den rette balance kan findes.

”Jeg opfatter samskabelse som et ord, der dækker over rigtig meget. Det kan være at samarbejde med det offentlige, men det kan også være lytterunder med menighederne om, hvordan man vil have kirke lokalt. Der er ikke tale om, at kirken skal være en del af den kommunale styringsstruktur, men kirken har et samfundsmæssigt ansvar for det fælles bedste. Jeg er overbevist om, at folkekirken kan gå ind i et samarbejde med kommunerne på en god måde,” siger Birgitte Stoklund, og fortsætter: 

”Grundlæggende handler det jo om, at jeg mener, kirken har meget at byde ind med i samfundet. I det 20. århundrede har vi haft så travlt med at skille kirken fra det øvrige samfund, men nu er vi et andet sted. For eksempel har det været tydeligt under corona, hvordan mennesker ikke lever af brød alene. Vi har brug for kultur og fællesskaber, men også kirke, gudstjenester, tro, håb og kærlighed.”

Birgitte Stoklund Larsen har endnu ikke lagt sig fast på konkrete samskabelsesprojekter. Det kunne handle om at gøre noget for ensomme børn og unge, siger hun, men indtil videre vil hun forholde sig åbent til opgaven. 

”Jeg kommer ikke med en fiks og færdig plan. Jeg vil tage mig tid til at lytte og tage bestik af situationen, inden jeg begynder at lægge en plan for, hvordan vi bedst arbejder med de visioner, som biskop og stiftsrådet har for stiftet,” siger hun. 

Stillingen som generalsekretær for Bibelselskabet er endnu ikke besat.