Biskop fejrede sejr med fællesbøn

Fem stemmer adskilte kandidaterne, da bispevalget i Lolland-Falsters Stift torsdag blev afgjort. Den nye biskop, Marianne Gaarden, vil nu arbejde for at ”sætte Lolland-Falster på landkortet”

Christina Rygaard Kristiansen (tv.) ønskede Marianne Gaarden tillykke med hendes nye titel som biskop over Lolland-Falsters Stift.
Christina Rygaard Kristiansen (tv.) ønskede Marianne Gaarden tillykke med hendes nye titel som biskop over Lolland-Falsters Stift. . Foto: Leif Tuxen.

Formand for valgbestyrelsen i Lolland-Falsters Stift Knud Brusgaard Nielsen talte i morges antallet af stemmer en ekstra gang ved afslutningen af bispevalget i Lolland-Falsters Stift. Man kunne ikke være forsigtig nok, sagde han. For hver en stemme kunne have altafgørende betydning.

”Fra hvad jeg hører, så kan det komme til at blive meget tæt løb. Det er utroligt svært at gætte på, hvordan det ender,” sagde han, en halv time inden resultatet af afstemningen blev præsenteret.

Og han fik ret. For efter at have budt folk velkommen i Nykøbing Falsters bispegård, præsenteret stemmeprocenten på 88,3 og gennemgået sikkerheden ved det elektroniske valg, viste der sig et meget tæt resultat på de to skærme i lokalet. Faktisk så tæt, at der lød et højt fælles gisp fra de fremmødte.

”Hold da op,” blev mange ved med at sige, mens de kiggede på hinanden.

Ud af 415 stemmer var 8 blanke, 201 gik til sognepræst i Tingsted på Falster Christina Rygaard Kristiansen og 206 til teologisk konsulent i Helsingør Stift Marianne Gaarden.

”Jeg tror, det er på sin plads at sige tillykke til jer begge – men selvfølgelig mest tillykke til Marianne Gaarden, vores kommende biskop,” sagde Knud Brusgaard Nielsen og gav Marianne Gaarden ordet.

Hun takkede blandt andet dem, der havde stemt og støttet hende undervejs i valgkampen, og også Christina Rygaard Kristiansen for at have være en god modspiller og medspiller.

”Vi har også stået sammen, hvilket er vigtigt. For vi har et stort traditionstab i samfundet i dag, men jeg oplever også en åbenhed og interesse omkring det, kirken står for. Derfor må vi danne fælles front og udnytte det momentum, der er,” sagde hun.

Marianne Gaarden ser i sit arbejde op til den tidligere sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, og i sin tale fortalte hun, hvordan ærkebiskoppen under et møde i Danmark havde spurgt ministre og embedsmænd, om de ville bede med ham.

”Bøn samler os. Og derfor vil jeg også gerne bede en bøn sammen med jer,” sagde hun, hvorefter folk i salen samlede hænder og kiggede ned i jorden.

Marianne Gaarden takkede for bispevalget og det kirkelige engagement i stiftet, og Fadervor blev bedt i fællesskab. Herefter blev et fad med kransekage og bobler skubbet ind i lokalet, og de fremmødte stillede sig i kø for enten at ønske kandidaterne tillykke eller beklage resultatet.

”Jeg stemte ikke på dig. Men det skal nok blive fint,” lød det fra en kvinde, der trykkede Marianne Gaardens hånd.

Tidligere sognepræst Hans Iversen mente også, at resultatet var blevet godt lige meget hvad.

”Det var to værdige kandidater. Med det her resultat kan man sige, at ingen har vundet stort, og ingen har tabt stort.”

Christina Rygaard Kristiansen meldte også ud, at hun var afklaret med afgørelsen.

”Jeg er privilegeret, at jeg skal tilbage til mit gode sogn. I mit sogn har de sagt, at hvis jeg blev biskop, var det godt, men blev jeg ikke, var det også godt – for så kunne jeg komme hjem og bringe mennesker glæde,” sagde hun.

Marianne Gaarden ser nu frem til at være med til at sætte Lolland-Falster på landkortet.

”Jo mere jeg har været rundt i stiftet, des mere har jeg kunnet se, at Lolland-Falster har det, man savner andre steder. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) talte forleden om, at man skulle huske at holde fri om søndagen. Men her i stiftet er der virkelig rum til den fred og fordybelse, som folk efterspørger.”