Biskop fyrer mangeårig menighedsrådsformand

En menighedsrådsformand blev valgt på baggrund af urigtige oplysninger om sin bopæl, og biskop over Helsingør Stift Peter Birch har krævet, at han skal udtræde af menighedsrådet øjeblikkeligt

Biskop Peter Birch har i denne uge meddelt Helsingør Sogn, at Bjarne Henneman ikke var valgbar og skal udtræde med øjeblikkelig virkning. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Da den mangeårige menighedsrådsformand Bjarne Henneman i september 2020 endnu engang stillede op til valg i Asminderød sogn i Fredensborg Kommune, blev der sået tvivl om, hvorvidt han stadig var valgbar.

Et medlem af menigheden mente, at der var usikkerhed om, hvorvidt Bjarne Henneman stadig boede i sognet. Medlemmet havde nemlig ikke held til at opsøge menighedsrådsformanden på dennes adresse, som havde vist sig at være en værelsesfløj på Asminderød Kro.

Men menighedens valgbestyrelse afviste indsigelsen med henvisning til, at så længe Bjarne Henneman var registreret i cpr på en adresse i sognet, kunne han stille op. Den 15. september 2020 blev Bjarne Henneman genvalgt.

Medlemmet klagede efterfølgende til den daværende Helsingør-biskop Lise-Lotte Rebel, som i oktober 2020 afgjorde, at Bjarne Henneman med registreret adresse i sognet havde været valgbar.

Men Helsingørs nye biskop Peter Birch valgte at genåbne sagen, efter at det i en afgørelse fra Odsherred Kommune i februar blev fastslået, at Bjarne Henneman havde haft bopæl i sit sommerhus i Rørvig Sogn i Odsherred kommune i perioden, hvor han var opstillet til menighedsrådsvalg i Asminderød Sogn.

Biskoppen har i denne uge meddelt sognet, at Bjarne Henneman ikke var valgbar og skal udtræde med øjeblikkelig virkning.

Men det er den afsatte menighedsrådsformand ikke tilfreds med.

”Jeg er ikke blevet indkaldt til samtale eller blevet hørt overhovedet i denne sag. Ellers ville jeg kunne have forklaret situationen. Vi havde solgt vores hus i Asminderød og boede i vores sommerhus i Rørvig, mens vi ventede på en ældrebolig. Men fordi min kone var på venteliste til en operation, ville jeg ikke flytte adresse til sommerhuset. For så havde vi skiftet region, og min kone ville være havnet bagerst i operationskøen igen. Derfor fik jeg lov til at have bopælsadresse på Asminderød Kro,” siger den nu afskedigede menighedsrådsformand Bjarne Henneman.

Han mener, at sagen i virkeligheden bunder i personlige uoverensstemmelser inden for sognet.

Ifølge Lisbet Christoffersen, professor i religionsret ved Roskilde Universitet, er afskedigelsen af Bjarne Henneman foregået helt efter reglerne:

”Under forudsætning af, at Odsherred kommunes afgørelse af bopælsforholdene er rigtig, kan biskoppen ikke på nogen måde komme frem til nogen anden afgørelse. Forudsætningen for valgbarhed er stemmeret i sognet. Stemmeret opnår man kun ved enten bopæl eller sognebåndsløsning,” siger Lisbet Christoffersen.

Hun påpeger, at Bjarne Henneman netop ved at have løst sognebånd kunne have fået ret til at fastholde sin tilknytning til Asminderød Sogn:

”Når forholdet er, at den pågældende i en periode på halvandet år ikke havde fast bopæl i sognet, forstår jeg derfor heller ikke, hvorfor det forhold ikke blev afhjulpet med en sognebåndsløsning, der havde gjort ham valgbar,” siger professoren.

”Det kunne jeg også bare have gjort. Men jeg spurgte et medlem af valgbestyrelsen dengang, om det var nødvendigt, og jeg fik at vide, at så længe jeg havde cpr-adresse i sognet, så var jeg valgbar. Og planen var jo hele tiden at flytte tilbage, når vi havde fundet en ny bolig i Asminderød. Og det har vi nu,” siger Bjarne Henneman.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra biskop over Helsingør Stift Peter Birch.