Prøv avisen

Biskop: Kun journalister interesserer sig for messefald

Biskop Kresten Drejergaard mener ikke, at der aflyses 9 ud af 10 gudstjenester i Fangel Kirke, som mange medier har skrevet. Foto: .

Kresten Drejergaard kalder sig den flittigste kirkegænger i sit stift. Derfor har han ikke brug for statistik for at vide, hvordan det står til med aflyste gudstjenester.

Biskop over Fyns Stift Kresten Drejergaard, hvorfor fører du ikke statistik over messefald på Fyn?

Fordi der ikke er andre end journalister som dig, der har interesse i det. Jeg ved udmærket, hvordan det står til med messefald ud fra mine besøg i sognene. Jeg er jo den flittigste kirkegænger på hele Fyn. Desuden foretog jeg i 2003 en undersøgelse i stiftet, som viste 179 messefald, der svarer til 2,3 procent af alle planlagte gudstjenester.

LÆS OGSÅ: Biskopper har ikke styr på aflyste gudstjenester Hvordan ser det så ud i dag?

Min fornemmelse er, at antallet af aflyste gudstjenester er faldet, fordi jeg i 2007 gav præsterne lov til at aflyse på forhånd, hvis de ikke synes, der er behov for det.

Men samtidig er der kommet et ikke ubetydeligt antal ekstra gudstjenester til i form af kravlegudstjenester, spaghettigudstjenester, ølgudstjenester og rollatorgudstjenester, og hvad ved jeg. Om de fører til flere eller færre aflyste gudstjenester, tør jeg ikke sige.

For et par uger siden kom det frem i medierne, at der var en kirke i dit stift, der aflyser 9 ud af 10 gudstjenester. Hvordan kan du sige, at du udmærket ved, hvordan det står til med messefald, når du kan overse sådan et sogn?

Det har du fuldstændig ret i. Og det kom også bag på mig, at det skulle stå så slemt til et sted, for jeg har naturligvis et tillidsforhold til provsterne om, at så grelle tilfælde vil blive indberettet.

Hvad har du gjort ved det?

Jeg reagerede prompte ved at kontakte provsten for at få dokumentation for sagen. Det har vist sig, at tallet slet ikke holder, men ligger væsentligt lavere. Der er ikke dækning for mediernes historie i den sag. Men efter at diskussionen er blusset op i stiftet, har jeg bedt provsterne om at sige til alle præster, at de nu skal føre protokol over messefald.

Hvorfor?

Af hensyn til sådan nogle som dig.

Men er det ikke relevant information for den offentlige debat, når der i øjeblikket livligt bliver diskuteret, om kirker skal lukkes?

Jo, jo, folk har da krav på at vide, om de får nok for deres penge. Men det holder jeg jo også øje med, og jeg synes, folk får det, de betaler for.