Biskop lukker munden på reinkarnationspræst

Præst Annette Berg kommer ikke til at udtale sig om reinkarnation i den kommende tid. Hendes biskop, Peter Fischer-Møller, har nemlig bedt hende om at holde sig fra medierne, til de to mødes til en tjenstlig samtale en af de kommende uger

Sognepræst Annette Berg (th.) oplyser til Kristeligt Dagblad, at Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller, har bedt hende om ikke at udtale sig yderligere i medierne i sagen om reinkarnation.
Sognepræst Annette Berg (th.) oplyser til Kristeligt Dagblad, at Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller, har bedt hende om ikke at udtale sig yderligere i medierne i sagen om reinkarnation. Foto: Bjarne Lüthcke/Privatfoto.

Der kommer ikke flere ytringer om reinkarnation og livet efter døden fra præst Annette Berg i den næste uges tid.

Præsten fra Vig i Nordvestsjælland oplyser til Kristeligt Dagblad, at Roskildes biskop, Peter Fischer-Møller, har bedt hende om ikke at udtale sig yderligere i medierne i sagen om reinkarnation.

”Jeg er glad for, at der er taget hul på så vigtig en debat, men jeg respekterer biskoppens instrukser. Medierne er et godt sted at sparke bolde op, men debatten finder mere konstruktivt sted på anden vis, hvor folk mødes personligt og kan drøfte tingene direkte og i øjenhøjde,” siger sognepræst Annette Berg.

”Det er godt, at vi taler om livet efter døden, hvad vi tror på, hvad der mon konkret kommer til at ske, og hvad nærdødsoplevelserne kan fortælle os,” siger Annette Berg.

Præst Annette Berg har skabt debat, efter hun i programmet ”Præstens Lektie” på TV Øst i weekenden udtalte, at afdødes sjæle måske kan leve videre i andre kroppe, og at man som præst i folkekirken godt kan tro på reinkarnation. Men sådanne udtalelser kan være i strid med folkekirkens bekendelsesgrundlag, og dermed kan udtalelserne blive genstand for en læresag ved præsteretten, vurderede flere teologer og eksperter over for Kristeligt Dagblad i tirsdags. Derfor er hun også af biskop Peter Fischer-Møller blevet indkaldt til en tjenstlig samtale.

Spørger man biskop Peter Fischer-Møller er der dog ikke tale om, at han har givet Annette Berg mundkurv på:

”Jeg har sagt til Annette Berg, at hun kan udtale sig om, hvad hun vil, men da der nu er aftalt et møde mellem os, har jeg opfordret hende til ikke at sige yderligere, inden vi mødes. Det handler ikke om at begrænse hendes ytringsfrihed, men jeg synes, at jeg har en pligt sikre et rum for en personlig samtale, så drøftelsen ikke primært skal foregå i medierne,” siger biskoppen.

Ifølge teologiprofessor og formand for Selskab for Kirkeret Svend Andersen er det en del af biskoppens tilsynspligt at sikre, at stiftets præster forkynder kristendommen i overensstemmelse med bekendelsesgrundlaget.

”Derfor kan han give hende påbuddet om ikke at påstå, at reinkarnation er foreneligt med kristendommen. Man kan selvfølgelig sige, at det strider mod den basale ret til at ytre sig, men det er vel også i præstens interesse, at hun ikke siger noget, så længe sagen er i behandling,” siger Svend Andersen.