Prøv avisen

Biskop Peter Skov-Jakobsen med i kommission om demokrati

Biskop Peter Skov-Jakobsen vil blandt andet vægte varetagelsen af åndsfrihed i arbejdet i demokratikommisionen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Tidligere på året meddelte Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), at det ville nedsætte en såkaldt demokratikommission.

Nu er medlemmerne af den blevet offentliggjort, og det viser sig, at folkekirken er repræsenteret i arbejdet gennem biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen. Sammen med repræsentanter fra blandt andet civilsamfundet og politik vil han deltage i kommissionens første møde på mandag.

Demokratikommissionens medlemmer skal over det næste år mødes flere gange og tale om demokratiets tilstand og fremtid i Danmark. Kommissionens formand, chefredaktør Lisbeth Knudsen, vil fremlægge kommissionens resultater i slutningen af 2019.

Peter Skov-Jakobsen vil personligt vægte varetagelsen af åndsfrihed og frisind i arbejdet. På de punkter kan mange nemlig lære af folkekirken, hvor der er plads til uenighed, mener han.

”Den største udfordring for vores demokrati er at genetablere den politiske samtale. Den politiske samtale forudsætter, at der er uenighed, så det er samtalen hen over uenigheden,” siger han ifølge DUF’s hjemmeside.

Kommissionens andre medlemmer er viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Pernille Knudsen, radikal landsformand Svend Thorhauge, folketingsmedlem Mette Abildgaard (K), formand for Folkehøjskolernes Forening Lisbeth Trinskjær, formand for DGI Charlotte Bach Thomassen, forstander på Krogerup Højskole Rasmus Meyer og direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen.

De ni medlemmer skal fokusere på fem temaer gennem arbejde. Først internationalt udsyn og lokalt hjemsyn og efterfølgende partierne og populisme, medierne og den politiske samtale, borgerne og civilsamfundet og til sidst demokratiske institutioner og systemer.