Biskop om aflyste gudstjenester: ”Det gør ondt i sjælen”

Det er "ufatteligt trist", at folkekirken i tråd med myndighedernes anbefalinger må aflyse gudstjenester de kommende uger, siger biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen

“Enhver kan regne ud, at det gør ondt i sjælen på enhver præst ikke at holde gudstjeneste. Og vi er lige så triste over ikke at holde gudstjeneste, som de er i alle andre kirkesamfund,” siger Peter Skov-Jakobsen. 
“Enhver kan regne ud, at det gør ondt i sjælen på enhver præst ikke at holde gudstjeneste. Og vi er lige så triste over ikke at holde gudstjeneste, som de er i alle andre kirkesamfund,” siger Peter Skov-Jakobsen. . Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix.

"Gudstjenester aflyses overalt i folkekirken."

Sådan lyder overskriften i en fælles erklæring fra landets ti biskopper, der har lukket ned for alle gudstjenester i tråd med regeringens beslutning om at indstille alle offentlige institutioners indendørsaktiviteter.

Og ifølge biskop over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, er det en meget ligetil beslutning at tage, når myndighederne melder så klart ud. Selvom det er "ufatteligt trist":

"Enhver kan regne ud, at det gør ondt i sjælen på enhver præst ikke at holde gudstjeneste. Og vi er lige så triste over ikke at holde gudstjeneste, som de er i alle andre kirkesamfund," siger Peter Skov-Jakobsen.

Den seneste uge har der rundt omkring i Europa været teologiske diskussioner om, hvorvidt kirkelige handlinger som for eksempel nadver skulle aflyses eller ej. Flere kirkesamfund, blandt andre de ortodokse i Grækenland, har stået stejlt på deres ret til at gennemføre gudstjenester med mange hundrede deltagere trods lægers og myndigheders anbefalinger.

Men Peter Skov-Jakobsen vil slet ikke gå ind i en diskussion omkring teologien i at aflyse folkekirkens gudstjenester.

"Den slags flotheder og ligegyldigheder er der ikke plads til nu. Det kan være en kærlighedsgerning ikke at omfavne, ikke at række nogen hånden for at undgå at smitte," siger han.

"I første omgang tænker jeg meget praktisk omkring de her ting. Man skal ikke fjolle med virkeligheden. Hvor mange engle, der kan stå på en nål, og andre teologiske spidsfindigheder, må vi diskutere, når krisen er ovre."

Selvom folkekirken har lukket ned for gudstjenester, vil der stadig være mulighed for at gennemføre andre kirkelige handlinger som nadver og dåb. Selvom det bliver i mindre grad end tidligere.

"Morgenandagten bliver sendt fra Vor Frue Kirke i København, som den plejer, ligesom der vil være mulighed for at høre højmessen fra domkirken hver søndag formiddag via DR," siger biskoppen.