Biskop oprørt over åndejagt i Grønland

Grønlandske politikere og kirkefolk raser over, at en healer har uddrevet ånder i hjemmestyrets kontorer i Nuuk

Der har rejst sig en kritik af orkanstyrke i Grønland mod den øverste embedsmand i hjemmestyret, efter at han har hyret sin personlige healer til at fjerne onde ånder i regeringskontorerne i Nuuk. Landstingsformand Jonathan Motzfeldt kalder det uacceptabelt, og biskop Sofie Petersen siger, at den kontroversielle healing er oprørende.

Efter dannelsen af Grønlands nye regering eller landsstyre i sidste måned, besluttede hjemmestyrets administrerende direktør, Jens Lyberth, at få Grønlands mest kendte nyreligiøse healer til at stå for en del af »hovedrengøringen«.

- Når man flytter ind i nye lokaler, er det normalt, at man lufter ud og giver væggene et nyt lag maling. Men derudover mente jeg, det var en god ide at få en healer til at fjerne den negative energi, siger Jens Lyberth.

Han afviser over for Kristeligt Dagblad, at han har bragt sig på kollisionskurs med flertallet af den grønlandske befolkning, som er stærkt knyttet til kristendommen.

- Jeg er selv et kristent menneske og har stor respekt for Jesus, der er den mest berømte af alle healere. Samtidig mediterer jeg og dyrker yoga, og jeg har mange venner, som praktiserer healing, siger Jens Lyberth.

Hån mod kristen tradition

Grønlands biskop, Sofie Petersen, var i går i København for at holde gudstjeneste for grønlændere i Danmark. Hun er fortørnet over healingen i hjemmestyrets kontorer.

- Det er aldeles oprørende. Sådan noget er en hån mod de mennesker, der arbejder på kontorerne, ja, det er en hån mod hele vores kristne tradition i Grønland, siger hun.

- Jeg er ligeglad med, hvad Jens Lyberth laver privat, men når han flytter healingen ind på offentlige kontorer, bør det få den konsekvens, at han mister sit job, siger Sofie Petersen.

Healingen i det grønlandske hjemmestyre har angiveligt haft til formål at fjerne de onde ånder, som har skabt dårlig stemning mellem grønlændere og danskere i centraladministrationen. Ifølge healeren selv, Maannguaq Berthelsen, har den halvanden time lange seance været en succes.

- Mit indre øre var ved at sprænges af lutter mislyde, og jeg føler, at mit healingarbejde har været med til at genoprette respekten for den særlige grønlandske ånd, der længe har været undertrykt i hjemmestyrets lokaler, forklarer hun til Grønlands Radioavis.

Frygter nyreligiøs bølge

Grønlands »landsfader« Jonathan Motzfeldt, der sidste år fratrådte som landsstyreformand, er nu formand for det grønlandske parlament, Landstinget. Han er rystet over åndejagten.

- Det er helt uacceptabelt at bruge offentlige kontorer og penge til sådan noget. Som formand vil jeg sige, at vi under ingen omstændigheder vil tillade sådan noget i Landstingets bygninger, siger Jonathan Motzfeldt til Kristeligt Dagblad.

Jonathan Motzfeldt er uddannet præst, og han frygter, at healingen i de offentlige kontorer vil give medvind til en nyreligiøs bølge.

- Hver dag får præster henvendelse fra mennesker, som har fået store psykiske problemer efter at have været i kontakt med healing og andet, siger han.

Sammenslutningen af frikirker i Grønland har bedt landstyreformand Hans Enoksen (S) redegøre for healingen, og på den politiske scene står kritikerne også klar. Det borgerlige oppositionsparti Atassuts forkvinde, Augusta Salling, vil have sat en undersøgelse i gang af sagen, og fra partiet Demokraterne kræver Per Berthelsen, at »heksedoktormetoderne« standser øjeblikkeligt.

kiil@kristeligt-dagblad.dk