Peter Fischer-Møller fratræder sin stilling: Der er stadig mange gode og spændende opgaver foran mig

Peter Fischer-Møller, der siden 2008 har været biskop over Roskilde Stift, fratræder fra september 2022 sin stilling. Det er dog langt fra tid til et endelig farvel, understreger biskoppen

Den tomme bispebolig skulle ikke skabe spekulationer. Derfor har Peter Fischer-Møller nu meddelt, at han fra september 2022 vil fratræde sin stilling som biskop over Roskilde Stift.
Den tomme bispebolig skulle ikke skabe spekulationer. Derfor har Peter Fischer-Møller nu meddelt, at han fra september 2022 vil fratræde sin stilling som biskop over Roskilde Stift. Foto: Leif Tuxen.

Efter 14 år i spidsen for Roskilde Stift fratræder Peter Fischer-Møller fra september næste år sin stilling som biskop for at gå på pension.

Udmeldingen kommer nu, idet den nu 65-årige Peter Fischer-Møller er fraflyttet sin embedsbolig og ikke ønsker, at den tomme bispebolig skal skabe uønskede spekulationer. Biskoppen har nemlig købt et hus sammen med sin hustru, parrets søn og sønnens familie.

”Jeg har som biskop altid sagt, at jeg ikke skulle blive ved, til jeg bliver 70 år. Jeg regnede med at have brugt det meste af mit krudt og mine gode ideer, når vi var nået derhen, hvor vi er omtrent nu, så det har været planen hele tiden, at jeg skulle stoppe inden jeg blev 70 år,” siger han.

Det er dog langt fra tid til et endeligt farvel, understreger Peter Fischer-Møller.

”Jeg er ikke et sted, hvor jeg er ved at gøre regnebrættet op. Der er masser af gode og spændende opgaver foran mig, som jeg glæder mig rigtig meget til,” fortæller han.

Udover arbejdet med kirkens arbejdsmiljø og samskabelsesprojekter på tværs af folkekirken, politisk sfære, erhvervs- og foreningsliv, som længe har været et omdrejningspunkt for biskoppens engagement, vil Peter Fischer-Møllers sidste tid i embedet også byde på mange festligheder.

Til januar kan Roskilde Stift fejre 1000 års jubilæum, mens kirkefestivalen Himmelske Dage ligeledes vil finde sted i Roskilde næste år.

”Når man siger ja til den slags, siger man jo også ja til et stykke arbejde. Og det arbejde vil jeg gerne være med til at gøre færdigt,” siger han.

I sit embede har Peter Fischer-Møller særligt gjort sig bemærket som en af folkekirkens mest ihærdige fortalere for den grønne omstilling. Så sent som i denne uge fortalte han om sit engagement i klimadebatten og sine gentagne opfordringer til mere klimabevidsthed i landets menigheder i Kristeligt Dagblads nyhedspodcast, Tro Om.

Selv nævner han derudover sit arbejde med international kristendom og Danmission som en mærkesag, han før sit embede ikke havde forestillet sig at skulle blive involveret i, men som han i dag alligevel omtaler som ”fantastisk vigtigt”.

Til gengæld har optagetheden af at kunne bidrage til samarbejde på tværs af sogne, mellem kolleger i det kirkelige arbejde og med det øvrige samfund helt fra begyndelsen været en drivkraft i hans virke, siger han.

Vil du efter din fratræden stadig være en synlig figur i folkekirken?

”Det råder kun Vorherre for. Hvordan mit liv og helbred ser ud til den tid, ved jeg jo ikke. Men den folkekirke, som har fyldt meget i mit professionelle liv de seneste 37 år, og som jeg også som studerende var levende optaget af i 10 år inden da, vil blive ved med at være en afgørende del af mit liv. Det er jeg overbevist om. Og jeg håber på fremover at få endnu mere tid til teologisk at gennemarbejde nogle af de områder, jeg har arbejdet med indtil nu.”

Datoerne for den kommende bispevalgkamp er endnu ikke fastlagt, oplyser Roskilde Stift.