Biskop sætter præst på plads: Vi er ikke frafaldne

Det er at gå over stregen, når en sognepræst kalder biskopper for kætterske og frafaldne, har Roskildes biskop pointeret i tjenestelig samtale med præst

Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift, mener, at præsten i Dianalund bliver nødt til at anerkende kirkefællesskabet. Og det gør man ikke, når man kalder præster og biskopper for kættere.
Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift, mener, at præsten i Dianalund bliver nødt til at anerkende kirkefællesskabet. Og det gør man ikke, når man kalder præster og biskopper for kættere. Foto: Leif Tuxen.

En vederstyggelighed for Gud. Et kættersk syn på seksualiteten. Frafaldne biskopper.

Så hårde var ordene fra sognepræst i Dianalund Frederik Berggren Smidt i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad om folkekirkens nye vielsesritual for homoseksuelle.

LÆS DEBATINDLÆGGET: Kættersk syn på seksualitet. Gud sørger over udviklingen i folkekirken

Debatindlægget kostede i fredags sognepræsten en tjenstlig samtale med biskop Peter Fischer-Møller, der mener, at præsten er gået for langt. Problemet er dog ifølge biskoppen ikke den hårde tone i artiklen. Derimod handler det om, hvordan biskop og præst er placeret i forhold til hinanden:

Når man bruger ordet kættersk og kalder biskopper for frafaldne, signalerer det, at man ikke længere er med i kirkefællesskabet. Hvis jeg skal kunne have kirkeligt tilsyn med en præst, bliver præsten nødt til at anerkende, at vi har et kirkefællesskab, siger Peter Fischer-Møller og understreger, at det her ikke handler om, at nogle biskopper er blevet stødt på manchetterne over den hårde retorik.

Hvis man ikke kan anerkende det kirkelige tilsyn, sætter man sig ud over den folkekirkelige ramme. Og så bliver man nødt til at overveje sin relation til folkekirken, siger biskoppen.

LÆS OGSÅ: Præst skal stå skoleret for biskop

Men biskopper skal passe på ikke at lægge for snævre grænser for samvittighedsfriheden i folkekirken, lyder det fra folketingspolitiker Esben Lunde Larsen (V).

Han ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men understreger, at biskopper generelt må strække sig langt, for at præster ikke får krænket deres samvittighed.

Det vil altid være den enkelte biskops vurdering, hvor grænsen går i forhold til ens tilsyn. Men tilsynet må bero på en balanceret tilgang, da der i forhold til sagen om vielse af homoseksuelle er tale om et meget følsomt spørgsmål, der ligger folk meget på sinde. Samvittighedsfriheden for både præster og biskopper er uhyre vigtig, understreger Esben Lunde Larsen, der tidligere i et læserbrev i Kristeligt Dagblad har kritiseret både Københavns og Fyns biskop for ikke at tage samvittighedsfriheden i folkekirken seriøst nok i sagen om vielse af homoseksuelle.

LÆS LÆSERBREV: Det kniber med biskoppers samvittighedsfrihed

Han understreger, at det er vigtigt, at biskopper holder sig til deres opgave og ikke ser sig som dem, der skal samle kirken.

Folkekirken er centreret om folket. Biskopper skal ikke sørge for samhørighed i kirken. Det skal kirkens medlemmer. Lidt programmatisk kan man sige, at kirken er et levende hus, der bliver bygget af dem, der kommer i den, siger Esben Lunde Larsen.

Fredagens tjenstlige samtale har resulteret i en fælles udtalelse fra præsten og biskoppen om sagen. Her understreger biskoppen, at det er uacceptabelt, at præsten kalder biskopperne for frafaldne. Samtidig beklager Frederik Berggren Smidt, at de skarpe ord kan forstås sådan, at kirkefællesskabet er brudt. Præsten understreger, at han stadig opfatter sig selv som en del af kirkefællesskabet med biskopper og andre præster, der gerne vil vie homoseksuelle.

Vi er kort fortalt enige om at være uenige, siger Frederik Berggren Smidt, men ønsker derudover ikke at kommentere samtalen.

Udtalelsen slutter med at pointere, at sagen nu er afsluttet. Biskoppen understreger, at den ikke får konsekvenser for præsten.