Prøv avisen

Karsten Nissen: "Man skal tage religiøse følelser alvorligt"

@Fotobyline: Foto: PETER KRISTENSEN

Biskop Karsten Nissen, Viborg Stift, var en del af en kirkelig delegation til Egypten en lille uge efter ambassade-afbrændingerne i Syrien og Libanon i februar 2006

Hvad er læren af Muhammed-krisen?

"At man skal tage religiøse følelser alvorligt. Og at tingene ikke er sort-hvide. Jyllands-Posten offentliggjorde lovligt tegningerne, og jeg mener ikke, at de var blasfemiske. Men jeg vil have ret til at sige, at det ikke var klogt at gøre det, uden af den grund at blive beskyldt for at være imod ytringsfriheden. For det er en indskrænkning af min ytringsfrihed."

Bør Danmark og andre lande med satiriske traditioner skrue ned for blusset i lyset af Muhammed-krisen?

"Nej. Der skal ikke skrues ned for satiren. Men der er følgevirkninger af at leve i en global verden. Og derfor er vi nødt til at forstå, at i andre lande spiller religion en anden rolle end i Danmark. Og hvis vi ikke forstår det, så står vi i vejen for os selv."

Er der noget, du fortryder at have sagt under Muhammed-krisen?

"Nej. Men det ærgrer mig, at den kirkelige delegation til Egypten fik skyld for, at vi havde sagt undskyld for Muhammedtegningerne. Det gjorde vi ikke. Men vi fandt en bred kulturkløft, selv blandt moderne og liberale muslimer. Der var en udbredt manglende forståelse for, hvorfor en avis trykte tegninger af profeten. Så på den måde viste sagen også en stor forskel mellem kristne og muslimer. Muslimer lader sig nemmere krænke, mens den Gud, jeg tror på, er krænket i forvejen."

Er der noget i Muhammed-sagen, der antyder en anden, måske bedre, forståelse af religion?

"Jeg synes, at blandt andet medierne bør være mere nuancerede i dækningen af religion, især islam. Jeg tror virkelig ikke, at alle er klar over, hvor pluralistisk islam er, både nationalt, sprogligt kulturelt og i fortolkningen af islam. Islam er lige så, hvis ikke mere, pluralistisk som kristendom. Men jeg er også bange for, at mange muslimer efter Muhammed-krisen er blevet bange for at ytre sig, fordi de i debatten dengang blev tildelt synspunkter, de ikke havde, i en meget ulige debat."