Prøv avisen

Biskopper forgylder sig selv

Per Bucholdt Andreasen mener, det er fuldstændig urimeligt, at biskopperne tager alle pengene selv. - Foto: Leif Tuxen.

APRILSNAR: Præsteforeningens formand raser over, at biskopperne nu også får bonus

I bedste bankdirektørstil har landets biskopper netop tildelt sig selv en opsigtsvækkende bonus i form af en ekstra løncheck på 1,5 millioner kroner til hver. Pengene var oprindeligt tiltænkt landets præster.

- Vi har klaret den økonomiske krise bedre end bankdirektørerne, der jo er blevet forgyldt. Og vi er jo også en slags præster, og faktisk mellem de allerflittigste af slagsen, siger Københavns Stifts biskop, Erik Norman Svendsen, der har presset på for at få pengene igennem, inden han går af til august.

De i alt 15 millioner kroner, der udbetales til landets 10 biskopper, stammer fra en særlig pulje, som stifterne råder over til lokale lønforhandlinger med landets præster.

Lukker huller
Præsterne havde en forventning om, at pengene blandt andet skulle gå til deres efteruddannelse. Men sådan bliver det ikke i år.

Biskop Steen Skovsgaard, Lolland-Falsters Stift, har dog tænkt, at en tredjedel af de penge, han selv får som bonus, skal bruges til udvikling i stiftet.

- Resten af pengene lukker nogle huller i min privatøkonomi, siger han.

Steen Skovsgaard mener, at det på længere sigt vil smitte positivt af på præsternes løn, at biskopperne bliver forgyldt.

- Og så vil det da også tiltrække bedre biskopper, at vi nu får bonus, mener han.

Fuldstændig urimeligt
Det er Præsteforeningens formand, sognepræst Per Bucholdt Andreasen, langtfra enig i.

- Jeg mener, det er fuldstændig urimeligt, at biskopperne tager alle pengene selv. Om nogen har fortjent dem, så er det præsterne, der bærer dagens byrde, og vi sikrede altså biskopperne pænt ved de seneste overenskomstforhandlinger, siger han.

Per Bucholdt Andreasen appellerer til, at biskopperne går med til en ny forhandling om pengene, men det kan han ifølge retsteolog Kristine Garde godt skyde en hvid pind efter.

- Biskopperne har loven på deres side, siger hun.

Biskopper må ifølge Danske Lov fra 1683 ikke "annamme nogen Foræring". Det vil sige, de må ikke modtage bestikkelse. Men ifølge Kristine Garde må de godt "tage Foræring ved sig selv" for særlige meritter, når de selv mener at have gjort sig fortjent til det. Den bestemmelse er aldrig blevet ophævet, siger hun.

Det har ikke været muligt at få kirkeministerens kommentar til biskoppernes markante bonus, der udbetales i dag.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk