To biskopper freder konfirmationer i eventuel lockout

I tilfælde af lockout skal provster på Fyn og Lolland-Falster stå for konfirmationer, mens de i andre stifter vil blive udskudt. Det er ærgerligt, at biskopperne ikke kan finde en fælles linje for hele folkekirken, mener lockout-truet sognepræst

Det er Moderniseringsstyrelsen, der har slået fast, at provster og biskopper er at betragte som ledere, og at de derfor kan tage sig af vigtige kirkelige handlinger som eksempelvis konfirmationer, hvis disse måtte være ramt af en lockout.
Det er Moderniseringsstyrelsen, der har slået fast, at provster og biskopper er at betragte som ledere, og at de derfor kan tage sig af vigtige kirkelige handlinger som eksempelvis konfirmationer, hvis disse måtte være ramt af en lockout. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Under de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger har konfirmander og deres familier spændt afventet svar på, om deres konfirmation skal aflyses på grund af en eventuel lockout af overenskomstansatte præster. Men nu kan konfirmander i Lolland-Falsters og Fyens Stift ånde lettet op. Her har biskopperne, henholdsvis Tine Lindhardt og Marianne Gaarden, anbefalet stiftets provster at forestå eventuelle konfliktramte konfirmationer.

Ifølge Marianne Gaarden var alle provster i Lolland-Falsters Stift enige om beslutningen.

”Vi syntes, at det ville være urimeligt, hvis konfirmanderne kom i klemme i en overenskomstkonflikt. Det er et svært dilemma at skulle vælge mellem hensynet til de offentligt ansattes lønkamp og hensynet til bru- gerne af kirken. Det vil imidlertid være utroværdigt at aflyse konfirmation den ene søndag på grund af en lønkonflikt og så den næste søndag prædike, at man ikke kan tjene både Gud og mammon,” siger biskoppen.

Det er Moderniserings- styrelsen, der har slået fast, at provster og biskopper er at betragte som ledere, og at de derfor kan tage sig af vigtige kirkelige handlinger som eksempelvis konfirmationer, hvis disse måtte være ramt af en lockout.

Og det er en god løsning, synes en af Lolland-Falsters Stifts overenskomstansatte præster Lene Bruun-Kristensen fra Rødby og Ringsebølle Sogne.

”Det er helt oplagt. Selvfølgelig skal provsterne og biskopperne gøre det, hvis det er en mulighed. Mit synspunkt er, at vi er en medlemskirke, der altid og først og fremmest skal betjene medlemmerne, som har ønsket en kirkelig handling, som de både har ret til og personligt har set frem til. Når der er en mulighed for det inden for reglerne, er jeg pragmatisk,” siger hun.

Sognepræst Lill Arendt Hemmingsen fra Nykøbing Falster Sogn er ligesom sin kollega personligt glad for, at hendes to konfirmandhold får lov at blive konfirmeret på den planlagte dag. Til gengæld undrer hun sig over, at biskopperne ikke har fundet en fælles løsning for alle i folkekirken.

”Jeg synes, at biskopperne skulle have lagt en ens linje, om det så var den ene eller anden beslutning, det endte på. Det skaber på en måde skruebrækkerfornemmelser, når provster kan tage arbejde i det ene stift, som de ikke kan tage i det andet. For konfirmanderne er det også mærkeligt, at det er deres geografiske placering, der afgør, om de kan blive konfirmeret under en eventuel lockout,” siger hun.

Henrik Stubkjær har som biskop over Viborg Stift ikke valgt at gøre brug af muligheden for at lade provster stå for eventuelt lockoutramte konfirmationer.

”Vores kirkeordning er sådan, at hvert stift har valgt sin biskop. Vi er ikke fuldstændigt ens, hverken i teologiske eller andre spørgsmål. Jeg selv har valgt ikke at gøre brug af muligheden, fordi det for mig er vigtigt, at konfirmanderne kan få den oplevelse at blive konfirmeret af den præst, de er blevet oplært af. For det andet ønsker jeg ikke at tage parti i en konflikt, som jeg ville gøre ved at lade provsterne tage konfliktramt arbejde,” siger biskoppen, der også peger på, at der kan være logistiske problemer ved at lade provster overtage overenskomstansatte præsters arbejde.

Det lykkedes ikke Kristeligt Dagblad at få fat Præsteforeningens formand, Per Bucholdt Andreasen, over telefon. Han skriver dog i en mail:

”Chefer, herunder biskopper, er undtaget fra en eventuel konflikt. Chefer har dermed samme pligt til at udføre deres sædvanlige arbejde som uden for konflikt. Det er Præsteforeningens opfattelse, at dette medfører, at de ikke kan påtage sig arbejde, de ellers aldrig ville have udført. Dette beror på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Præsteforeningen vil sammen med Akademikerne vurdere, om der efter en konflikt skal ske fagretlig videreførelse af nogle af de sager, der opstår i kølvandet af konflikten.”