Biskopper i protest mod homoseksuelle vielser

MED AFSTEMNING Regeringen har uden at spørge landets biskopper besluttet, at homoseksuelle skal kunne indgå ægteskab i folkekirken. Flere kirkefolk frygter, at mindretal vil bryde ud af kirken

Elisabeth Dons Christensen, Biskop i RibeFoto : Peter Kristensen
Elisabeth Dons Christensen, Biskop i RibeFoto : Peter Kristensen. Foto: Peter Kristensen.

 
 
Regeringen lukker ørerne for folkekirkens egne ønsker med beslutningen om at give homoseksuelle ret til at indgå ægteskab på linje med heteroseksuelle.

Sådan lyder kritikken fra flere biskopper, efter at kirkeminister Manu Sareen (R) i går meddelte, at homoseksuelle skal kunne blive viet i folkekirken og kalde sig for ægtefæller.

Jeg mener, at det er forkert. Jeg ville ønske, at regeringen havde været mere lydhør over for, hvad flertallet af biskopper ville kunne gå ind for. Nemlig at der skal være to forskellige ordninger. Det er problematisk at bruge ordet ægtefælle om par af samme køn, fordi det ligestiller ægteskabet med et registreret partnerskab, siger Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe Stift.

LÆS OGSÅ:
Homoseksuelles kamp for ligestilling er slut

Hun frygter, at beslutningen vil splitte folkekirken:

Der vil være et mindretal, der vil føle sig klemt på samfundets præmisser, og jeg ville være meget ked af, at det mindretal brød ud af kirken.

Den frygt har hold i virkeligheden, vurderer sognepræst og formand for Evangelisk Luthersk Netværk Henrik Højlund:

Det bliver ikke en flodbølge, men det bliver en markant udvandring fra folkekirken. Man taber nogle af de mest aktive folkekirkefolk på den her konto. Jeg kender selv både valgmenigheder og almindelige kirkegængere, som nu overvejer at danne deres egne frimenigheder.

Under et samråd for godt en uge siden sagde biskopperne til kirkeministeren, at det nu er på tide, at politikerne tager stilling til, hvordan lovgrundlaget skal se ud i den omdiskuterede sag. Det fortæller biskop i Viborg Stift Karsten Nissen:

Men biskopperne er ikke enige om at anbefale kirkeministerens nye udmelding. For kirkeministeren har ikke på forhånd spurgt os, om vi er enige i hans nye udmelding.

Karsten Nissen havde foretrukket, at regeringen havde fulgt forslaget fra Kirkeministeriets udvalg fra 2010. Her var der flertal for et autoriseret ritual for velsignelse af registreret partnerskab i folkekirken, mens halvdelen af udvalgets medlemmer talte for, at registreret partnerskab direkte skulle kunne indgås i kirken.

Biskop i Helsingør Stift Lise-Lotte Rebel er ligeledes utilfreds:

Jeg er ikke enig i beslutningen. Jeg synes, man skal respektere den forskel, der er mellem et ægteskab og et partnerskab. Ligeværdighed er ikke at gøre alle ens, men at respektere forskelligheden.

Kristeligt Dagblad var i går i kontakt med syv af folkekirkens ti biskopper. Ud fra redaktionens kendskab til holdningen hos de resterende biskopper tegner der sig et billede af, at biskopperne er delt lige over i synet på kirkeministerens lovforslag.

En af dem, der er tilfreds, er biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen, der var formand for Kirkeministeriets udvalg:

Jeg er glad for, at der omsider er taget en beslutning, og i særdeleshed meget glad for at det også er tydeligt, at de præster, der ikke vil deltage i vielse og velsignelse af homoseksuelle, sikres retten til at undlade at gøre det. Mig vil det ikke falde svært at tage ordet ægtefælle i munden.

Biskop i Roskilde Stift Peter Fischer-Møller byder også beslutningen varmt velkommen:

Regeringen understreger, at folkekirken har mulighed for at få to forskellige ritualer. Det har også været anbefalingen fra udvalget. Udvalget brugte ikke betegnelsen ægtefæller, men jeg mener ikke, at der er nogen indholdsmæssig forskel på at sige registrerede partnere og ægtefæller. Så for mig at se er det helt som forventet.