Biskopper: Jo, vi er optaget af forfulgte kristne

Kristenforfølgelser er et for alvorligt og kompliceret problem til, at vi blot skal besvare det med at råbe imod islam, lyder det fra Aarhus-biskop Henrik Wigh-Poulsen. Responsen kommer efter, at biskopperne blev kritiseret ved støttearrangement for forfulgte kristne i weekenden

”Jeg mener ikke, at det nytter med meget voldsomme udmeldinger alene beregnet for en hjemlig, indforstået tilhørerskare. Derfor vælger vi nogle gange at virke mere bag linjerne. Men man skal ikke undervurdere de kontakter og samtaler, vi biskopper har rundt omkring både i Danmark og internationalt,” siger Aarhus-biskop Henrig Wigh-Poulsen om kritik af biskoppernes fokus på kristne forfulgte. - Foto: Leif Tuxen
”Jeg mener ikke, at det nytter med meget voldsomme udmeldinger alene beregnet for en hjemlig, indforstået tilhørerskare. Derfor vælger vi nogle gange at virke mere bag linjerne. Men man skal ikke undervurdere de kontakter og samtaler, vi biskopper har rundt omkring både i Danmark og internationalt,” siger Aarhus-biskop Henrig Wigh-Poulsen om kritik af biskoppernes fokus på kristne forfulgte. - Foto: Leif Tuxen.

Kritikken regnede ned over landets biskopper, da der i weekenden blev afholdt støttedag for forfulgte kristne i sognegården i Ringsted.

Biskopperne gør for lidt for at sætte problemet på dagsorden, de taler ikke nok om det i offentligheden og er for konfliktsky til at adressere problemets egentlige kerne, nemlig intolerant eller voldelig islam, lød det gentagne gange fra flere oplægsholdere og publikum.

Arrangementet, som blev refereret i Kristeligt Dagblad i går, var arrangeret af otte sognepræster og mundede ud i en resolution om, at kristne har pligt til at hjælpe forfulgte medkristne.

Men det er lige lovlig nemt at bruge sådan en dag til at kritisere landets biskopper, lyder det fra Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift.

”Jeg er helt enig med forsamlingen i Ringsted om, at vi skal gøre, hvad vi kan for at støtte forfulgte kristne. Men problemet er for alvorligt til, at vi bare kan forsimple vores reaktion til simpel råberi imod muslimer,” siger han og tilføjer, at biskopperne ifølge ham har et stort engagement i problemstillingen.

”Vi har bare valgt en mindre højrøstet fremgangsmåde, end de valgte i Ringsted.”

Men er problemet ikke netop så alvorligt, at der bør råbes meget højt op om det?

”Jeg mener ikke, at det nytter med meget voldsomme udmeldinger alene beregnet for en hjemlig, indforstået tilhørerskare. Derfor vælger vi nogle gange at virke mere bag linjerne. Men man skal ikke undervurdere de kontakter og samtaler, vi biskopper har rundt omkring både i Danmark og internationalt,” siger han og tilføjer, at han faktisk synes, han gør meget for at sætte problemet på dagsorden.

Henrik Wigh-Poulsen nævner som eksempel, at han jævnligt bringer emnet op ved de foredrag, han holder i sit stift, ligesom han også adresserer det i artikler, han skriver.

Derudover repræsenterer han biskopperne i en tænketank om kristenforfølgelser, der blev nedsat tidligere på året.

”Her kan vi knytte gode kontakter, indhente viden, påvirke politisk og desuden have øje for et problemfelt, der på ingen måde er enkelt, men sammensat, kompliceret og nuanceret og handler rigtig meget om undertrykkelse af trosfrihed i bred almindelighed,” siger han.

Da tænketanken blev oprettet, takkede I biskopper i første omgang nej til at deltage. I ændrede efterfølgende beslutningen, men man kan vel dårligt fortænke nogen i at mene, at I ikke prioriterer problemet højt?

”Det mener jeg nu nok, at vi gør. Jeg tror mere, det handler om, at nogen er utilfredse med, at vi ikke udelukkende vil gøre det til et problem om muslimer. For eksempel er Kina og Nordkorea nogle af de værste steder i øjeblikket for kristne, men her er det ikke muslimer, der skaber problemerne,” siger han og fortsætter:

”Når jeg sidder og taler med biskopper fra Nigeria eller Pakistan, hvor de kristne virkelig mærker problemer, så er det ikke først og fremmest undertrykkelse og massakrer, de ønsker at fortælle om. De vil snarere fortælle om, hvordan de arbejder på at manifestere sig i et samfund ved at tale med og samarbejde med alle – også med muslimer. Her står man sammen om at bekæmpe de fælles islamistiske fjender,” siger Henrik Wigh-Poulsen.

På samme måde advarer Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift, mod, at man gør spørgsmålet om forfulgte kristne til en del af en værdipolitisk debat i Danmark.

”Udgangspunktet må være, hvordan vi hjælper dem bedst. Og der bliver vi nødt til at høre på, hvad de kristne, der bliver forskelsbehandlet eller ligefrem forfulgt, selv siger,” siger Peter Fischer-Møller.

Han har de seneste ni år været formand for Danmission. I den forbindelse har han gentagne gange hørt fra organisationens samarbejdspartnere rundt om i verden advare mod, at man omtaler problemerne alt for firkantet som et kultursammenstød mellem kristendom og islam.

”Vores fokus må være, hvordan vi hjælper forskellige religiøse grupper til at leve sammen. Der skal vi huske, at hvis vi får en alt for hård retorik imod muslimer i vores kultur, giver det bagslag for kristne i for eksempel Mellemøsten, hvis fremtid afhænger af, om de kan leve sammen med deres muslimske naboer,” siger han.